#12unConference – IT zajednica Rijeka – powered by Ericsson Nikola Tesla

 In Articles

Autor: Deborah Brakus Kršul

📌 TEMA:

ERICSSON NIKOLA TESLA – TKO SMO I ŠTO RADIMO ?

🎤 GOVORNICI: IVAN LUPIĆ I TIHOMIR FABETA

Ivan Lupić, Razvoj poslovanja i nova područja. Preko 20 godina je zaposlen u Ericsson Nikola Tesla na mnogim pozicijama, dio je management tima u raznim ulogama posljednjih 10 godina. Kroz brojne Ericssonove projekte stekao je bogato međunarodno iskustvo, susreo se s raznim tehnologijama, kreirao rješenja za kupce te sudjelovao u kompleksnim poslovnim transformacijama raznih industrija.

Trenutno je fokusiran na razvoj poslovanja u novim područjima, nove kupce i tržišta.

Tihomir Fabeta, član je kompanijskog Leadership tima i direktor jedinice Digitalno društvo. U kompaniji je od 1999. počeo je kao Network Design Manager za fiksnu pristupnu i jezgrenu mrežu, radio je i kao Solution Manager te je stekao bogato iskustvo vodeći različite kompanijske timove i odjele.

Uz diplomu inženjera u području telekomunikacija i MBA, kontinuirano se educira u raznim područjima poslovne odgovornosti.

🦌 RENE BRAKUS partner u 46elks (https://46elks.com) stvara preduvjete za dijeljenje znanja i jačanja povezanosti unutar IT zajednice u Rijeci. Tvrtka 46elks developerima nudi API za SMS i voice s kojim je te usluge jednostavno ugraditi i aplikacije.


🏢DOMAĆIN: ERICSSON NIKOLA TESLA

Najveća je ICT kompanija u Hrvatskoj u kojoj radi više od 3500 zaposlenika, najvećim dijelom stručnjaci iz STEM područja, koji su pretežno developeri. Uz hrvatske urede u Zagrebu, Splitu i Osijeku, sada su otvorili ured i kod nas u Rijeci. Doslovno nema tehnologija u kojima ne rade. Njihova ekspertiza u operatorskom segmentu te u segmentu ICT rješenja za područja digitalnog društva ostavila je značajan trag ne samo na području grada Rijeke nego i globalno. U 45-minutnom druženju, ispričali su nam koje su to sve projekte već radili u Rijeci, ali i objasnili na koji način njihov rad utječe na milijarde ljudi na globalnoj razini. Nakon panela imali smo prilike prošetati kroz njihov novi ured, u kojem su nam pokazali cijelu priču na konkretnim primjerima kroz kratke demoe.

Zaposli se u Ericssonu Nikoli Tesli: https://www.ericsson.hr/karijere

ŠTO JE TO UNCONFERENCE?

UnConference je naziv za putujuću mini konferenciju koju IT Zajednica Rijeka trenutno održava po poslovnim prostorima tvrtki i institucija u Rijeci, na kojoj obično tri predavača u 15-ak minuta mogu prezentirati svoje ideje, projekte i planove. Predavači sami prijavljuju svoj sadržaj putem ove Facebook grupe. Ugođaj je zamišljen da bude iznimno neformalan i #BezPriše. Zato je idealan za domaćine, predavače, goste, i voditelje.

GALERIJA FOTOGRAFIJA JE NA DNU ČLANKA !

Video možete pogledati na linku:

TVRTKA ERICSSON NIKOLA TESLA OTVORILA JE URED U RIJECI

Čast nam je što smo 6. lipnja u ime IT zajednice Rijeka prisustvovali svečanom otvaranju novog ureda kompanije Ericsson Nikola Tesla, najvećeg hrvatskog izvoznika znanja i lidera u području ICT-a s više od 3.500 zaposlenih.

Veseli nas činjenica da će se u Rijeci otvoriti nova radna mjesta, prilike za suradnje i izrade naprednih inovativnih tehnoloških rješenja te time poboljšati život građana stvarajući novu vrijednost za zajednicu. Tim nasmijanih i vrlo ljubaznih zaposlenika čine vrlo privlačnu radnu sredinu.

Osim kroz partnerstva s akademskom zajednicom, Ericsson Nikola Tesla i kroz druge projekte doprinosi digitalnom i održivom razvoju Rijeke i šire lokalne zajednice te pomaže u ostvarenju ciljeva klimatske neutralnosti i zelene tranzicije Hrvatske. Već nekoliko godina sudjelujemo u projektu CEKOM – Centar kompetencija za pametne gradove. Projekt je sufinanciran sredstvima EU fondova te podrazumijeva partnerstvo u inovacijskom klasteru koji povezuje gospodarske subjekte i istraživačke institucije na projektima istraživanja i razvoja u pametnim gradovima. Naša kompanija sudjeluje na tri projekta: Connected Traffic, 4D Inteligentna infrastruktura i Modesty, zaključila je Kovačević.

Kompanija koja ima najveći razvojno-istraživački centar u Hrvatskoj u kojoj radi najveći broj softver dizajn stručnjaka, njih preko 1800.

Nakon lokacija u Zagrebu, Splitu i Osijeku, sada i Rijeka postaje informacijsko-komunikacijsko-tehnološki hub tvrtke Ericsson Nikola Tesla. Kako je kazala predsjednica Ericssona Nikole Tesle mr. sc. Gordana Kovačević otvaranje riječkog ureda, predstavlja još jedan korak u razvoju kompanije kao i priliku da se Rijeka pozicionira u području razvojno-istraživačkih aktivnosti u kojima Ericsson Nikola Tesla s velikim uspjehom globalno sudjeluje već desetljećima.

MJESTO ZA VAŠU KARIJERU

Za ured u Rijeci već je zaposlen određeni broj ICT stručnjaka, a njihova vrata i dalje su otvorena za stručnjake STEM područja iz cijele županije koji imaju priliku ostati raditi u Hrvatskoj te istovremeno surađivati s cijelim svijetom.

Ukoliko ste u potrazi za novom karijerom prijavite se na neki od oglasa ureda u Rijeci.

„Ponosna sam da je Ericsson Nikola Tesla najveći hrvatski izvoznik znanja i lider u području ICT-a s više od 3500 zaposlenih stručnjaka, kompanija koja ima najveći razvojno-istraživački centar u Hrvatskoj te tvrtka u kojoj radi najveći broj softver dizajn stručnjaka u Hrvatskoj, njih preko 1800. Posebno veseli činjenica da ćemo u Rijeci otvoriti nova radna mjesta, začeti suradnju na inovativnim projektima, što vjerujemo da će dati dodatni zamah gospodarskom, društvenom i tehnološkom razvoju ne samo Rijeke, nego i cijele Hrvatske“, poručila je predsjednica mr.sc. Gordana Kovačević.

Danas 40 posto svjetskog mobilnog prometa prolazi putem Ericssonovih mreža. Uvjerenje “oca” te svjetske telekomunikacijske kompanije, L. M. Ericssona, da je komunikacija jedna od osnovnih čovjekovih potreba i da bi komunikacijske mogućnosti morale biti dostupne svakomu od nas pretočeno je u našu svakodnevicu. L.M. Ericsson otvorio je novu eru komuniciranja.

ČIME SE ERICSSON NIKOLA TESLA BAVI ?

Kada bismo probali sve staviti u jednu rečenicu, rekli bismo da je Ericsson Nikola Tesla Grupa regionalni isporučitelj informacijsko-komunikacijskih proizvoda i usluga u operatorskom segmentu te isporučitelj inovativnih informacijsko-komunikacijskih rješenja vezanih uz e-zdravstvo, promet, državnu upravu, e-okoliš, komunalne djelatnosti i multimedijsku komunikaciju.

Ericsson Nikola Tesla d.d., pridružena je kompanija korporacije Ericsson, listana na Zagrebačkoj burzi, a Ericsson je najveći pojedinačni vlasnik sa 49,07% dionica.
Ericsson Nikola Tesla Grupu, uz matičnu kompaniju čine i kompanije kćeri u BiH, na Kosovu, Bjelorusiji, a ne smijemo zaboraviti ni tvrtke Ericsson Nikola Tesla Servisi te Libratel.

Omogućavaju telekom industriji, kao i drugim sektorima, bolje poslovanje, povećavanje učinkovitost, poboljšavanje korisničkog iskustva i nove mogućnosti.

Svojim kupcima i partnerima u operatorskom segmentu Ericsson Nikola Tesla osigurava cijelu Ericssonovu listu komunikacijskih proizvoda i rješenja, a također razvija i implementira vlastita ICT rješenja i usluge za digitalnu transformaciju industrija i društva za kupce na domaćem i inozemnim tržištima.

Ključni segmenti:

  • mreže visokih performansi
  • usluge s naglaskom na evoluciju mreža i efikasno upravljanje
  • multimedija s vodećim sustavima podrške poslovanju, TV rješenjima i aplikacijama
  • rješenja za odabrane segmente industrije i društva na temelju razumijevanja potreba korisnika nudeći  e2e (end-to-end) koncept.

Kompaniju Ericsson Nikola Tesla karakterizira poduzetništvo po kojem je poznat Šveđanin Lars Magnus Ericsson i inovativnost koju je imao hrvatski vizionar Nikola Tesla.

ERICSSON NIKOLU TESLU MOŽEMO PODIJELITI NA NEKOLIKO GLAVNIH ODJELA

Prvi dio je R&D, koji je i najveći razvojno-istraživački centar u regiji. U ovom odjelu se brinu o svemu što ima veze s mobilnim mrežama: od primanja i slanja signala (i njegove digitalne obrade), optimizaciji mreže za svakodnevne ali i hitne uvjete, razvijanju novih tehnologija poput 5G, održavanju starijih sustava (4G, 3G, 2G), Unified Data Managamentu, te naravno konstantnom testiranju i usavršavanju.

Rade u međunarodnim i multikulturalnim timovima diljem svijeta, za kupce (Verizon, T-Mobile, AT&T, Softbana, KDDI, Bharti, Telia, Telstra, Dokomo…)

Uz R&D ponose se i svojim ekspertnim centrima koji djeluju unutar organizacijske jedinice Digitalne usluge i operacije te mrežni servisi. Njihovi eksperti zaslužni su za modernizaciju, digitalizaciju i oblikovanje biznis modela za globalne telekom operatere. Mrežni servisi Ericssona Nikole Tesle implementiraju telekom rješenja diljem svijeta.

Tihomir Fabeta, član je kompanijskog Leadership tima i direktor jedinice Digitalno društvo bave se projektima digitalne preobrazbe u područjima poput Javne uprave i Zdravstva korištenjem informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) i tu su prisutni više od dvadeset godina na što su vrlo ponosni.

U okviru Digitalnog društva bave se još s dvije vertikale, jedna je vezana za IoT tehnologiju i inovacije za transformaciju poslovanja. Razvijaju vlastitu IoT Accelerator platformu s kojom možete brže razviti, implementirati i monetizirati IoT te transformirati vaše poslovanje.

Druga je vezana za e-okoliš – centralizirano praćenje okolišnih parametara u svrhu informiranog odlučivanja.

Upravljanje utjecajima na okoliš

Pratimo i upravljamo našim utjecajima na okoliš, poput emisije u zrak, smanjenja količine otpada i onečišćenja voda, naša procjena životnog ciklusa proizvoda potvrđuje kako energija koja dolazi od korištenja proizvoda u radu ostaje i dalje naš najznačajniji utjecaj na okoliš. Koristimo Ericssonove proizvode koje karakterizira dizajn prihvatljiv za okoliš kako bismo taj utjecaj sveli na minimum. Također, aktivno upravljamo utjecajima vlastitih operacija na okoliš, uključujući radne prostore i transport. Stoga je kompanija, koristeći uz vlastita i  sredstava Europske unije iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.- 2020.”, provela opsežnu energetsku obnovu svog kampusa. 

SUMMER CAMP KOJI SE ODRŽAVA 20 GODINA

Ivan se pohvalio kako se Summer Camp održava već dvadeset godina i kako su po tome jedinstveni u Hrvatskoj, do sada je preko 150 mentora sudjelovalo u projektima. Od začetka, Summer Camp je pohađalo više od 800 najboljih studenata koji su uz podršku mentora iz kompanije i institucija s kojima Ericsson Nikola Tesla surađuje uspješno realizirali stotine projekata. E-uputnica je nastala kao projekt na Summer Camp-u i danas se koristi svakodnevno.

Summer Camp Ericssona Nikole Tesle namijenjen je studentima koji žele primijeniti svoje znanje i steći nova iskustva radeći na izazovima s kojima se suočava suvremena industrija. Tijekom 5 tjedana, studenti rade u industrijskom okruženju na projektu koji rješava neki od tehnoloških izazova.

O kvaliteti samog projekta i rada sa studentima, potencijalnim zaposlenicima kompanije, svjedoči i nagrada Zlatni indeks za projekt Ljetnog kampa za najbolji imidž prema percepciji studenata. Također, Ericssonu Nikoli Tesli, kao kompaniji s najviše osvojenih nagrada Zlatni indeks, dodijeljen je i Grand Prix za velike kompanije. Kompanija je osvojila Zlatni indeks nekoliko godina za redom, a značaj je tim veći što su odluku donijeli sami studenti, tj. povjerenstvo sastavljeno od studentskih udruga Sveučilišta u Zagrebu, na inicijativu udruge eSTUDENT.

Prednosti za studente, kompaniju i društvo u cjelini

Sudjelovanjem u Ljetnom kampu studenti stječu iskustvo rada u stvarnom industrijskom okruženju, proširuju znanja (tehnička, kao i ne-tehnička, timski rad, prezentacijske vještine..), stječu nova poznanstva te vrijedno radno iskustvo koje im je dobra referenca u životopisu. Dodatno, studentima zagrebačkog sveučilišta sudjelovanje u kampu donosi 7 ECTS bodova za izvannastavne aktivnosti.


Ericsson Nikola Tesla kroz kamp privlači nove talente, najbolje studente generacije, rješava neka od aktualnih tehnoloških pitanja, omogućava studentima da dobiju iskustvo rada sa suvremenim tehnologijama te da se pripreme za lakšu integraciju u svijet rada. Suradnjom s akademskim ustanovama kroz ovaj projekt doprinosimo podizanju kvalitete obrazovanja te time i podizanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.te ostvaruje vrijedne prototipe koje koristi za ispitivanje tehnologija te prezentaciju potencijalnim kupcima.

ZAŠTO JE DOBRO BITI ZAPOSLENIK TVRTKE ERICSSON NIKOLA TESLA

Kako je to raditi u Ericssonu Nikoli Tesli d.d., najbolje mogu dočarati sami zaposlenici, a ono na što su ponosni je što zaposlenici rade u najnovijim tehnologijama i na izazovnim projektima u internacionalnim timovima.

Knowledge-sharing sesije, code review kao i stalno usavršavanje i certificiranje dio su njihove svakodnevnice. Rade u svim aktualnim tehnologijama, potiču kontinuirano učenje i nagrađujemo individualno zalaganje.

Postavljaju ciljeve svojim zaposlenicima te svaki zaposlenik više puta godišnje sa svojim rukovoditeljem ima razgovore o napredovanju i vlastitom razvoju.

Vode računa o ravnoteži između privatnog i poslovnog života, a to se vidi se i po kontinuirano izrazito visokom indeksu zadovoljstva zaposlenika. Radno je vrijeme fleksibilno, a timski rad, pomoć i suradnja među kolegama i odjelima dio je njihove kulture po kojoj su poznati.

Zaposlenici su ključ uspjeha

Briga o zaposlenicima jedan je od prioriteta ove kompanije. Kroz brojne pogodnosti i kvalitetne edukativne programe našim zaposlenicima pružamo podršku u očuvanju mentalnog i fizičkog zdravlja. Također kontinuirano ulažemo u
razvoj kompetencija naših stručnjaka te nastavljamo zapošljavati.
Tijekom 2021. godine tim Ericsson Nikola Tesla Grupe osnažen je s preko 400 novih zaposlenika, uglavnom visoko obrazovanih stručnjaka iz STEM područja tako da sada u njihovoj Grupi radi oko 3500 zaposlenika.


Stručnjaci s ICT kompetencijama i interesom za rad na zanimljivim poslovima i najnovijim tehnologijama, prije svega
na razvoju softvera, dobrodošli su u ERICSSON NIKOLA TESLA.

Q: ERIK JERMANIŠ – ČIME ĆE SE BAVITI URED U RIJECI I KOLIKO LJUDI PLANIRATE ZAPOSLITI?

A: TIHOMIR FABETA – Trenutno smo u Rijeci najviše zastupljeni sa kolegama iz Digitalnog društva sa fokusom na rješenja u Zdravstvu kojih je za sada pet.  Također smo fokusirani na projekt CEKOM – Centar kompetencija za pametne gradove i njegov nastavak. U planu je i otvaranje aktivnosti R&D odjela. Planiramo rasti do nekih 50-tak ljudi u idućih godinu dana.

Q: FILIP PRAVICA – NA KOJI NAČIN ORGANIZIRATE EDUKACIJU DJELATNIKA I GDJE SE ODRŽAVA LJETNI KAMP?

A: IVAN LUPIĆ – Ljetni kamp se odvija u Zagrebu i Splitu za sada.

A: TIHOMIR FABETA – Svaki zaposlenik sa svojim menadžerom izrađuje plan razvoja kompetencija koji je temeljen na osobnim ambicijama zaposlenika i potrebama kompanije. Temeljem tog plana se prati realizacija, u ovom trenu su to većinom online edukacije. Koristimo Ericsson platformu za edukacije i dajemo veliki naglasak na njih, također puno ulažemo i na odlazak konferencija.

Q: KRISTIAN DEKARIN – KOLIKO JE TEŠKO PRONAĆI DEVELOPERA ?

A: ŽELJKO ANTOLIĆ – To je zapravo vrlo teško, međutim bez obzira na sve prošle godine kod nas se zaposlilo 400 novih zaposlenika, uglavnom visoko obrazovanih stručnjaka. Samim time rezultati zapošljavanja su izvanredni.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Hvala Vam što ste odvojili svoje vrijeme za nas i ukoliko ste zainteresirani za suradnju ili nam se samo želite pridružiti javite nam se:

🔗IT ZAJEDNICA RIJEKA:

📲 +385996768133

⌨ rene@46elks.com

⌨ info@itzajednicarijeka.com

🔗 https://linktr.ee/itzajednicarijeka

Proizvodnja IT zajednica Rijeka 2022.

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search