Tech Ćakula #17 | Book Review: “Digitalni minimalizam” – Cal Newport

 In Articles

Autor: Deborah Brakus Kršul

U današnjem digitalnom dobu, gdje su društvene mreže postale središnji dio naših života, mnogi se osjećaju preplavljeni informacijama i osjećajem da nešto propuštaju. U ovoj epizodi Rene i njegov gost Darko Mareš, poznati hrvatski fotograf specijaliziran za poslovne portrete, raspravljaju o knjizi “Digitalni minimalizam” autora Cala Newporta.

Ovisnost o društvenim mrežama: Darkova borba s digitalnim svijetom

Darko je priznao da je postao ovisnik o društvenim mrežama. Kao profesionalac čiji je posao uvelike povezan s online svijetom, Darko je često osjećao potrebu za stalnim provjeravanjem obavijesti, komentara i poruka. Ova potreba postala je toliko intenzivna da je počela utjecati na njegovu produktivnost, mentalno zdravlje i kvalitetu života.

Psihološki utjecaj društvenih mreža

Stalna potreba za provjerom obavijesti i osjećaj da nešto propušta postali su izvor tjeskobe za Darka. Ovaj osjećaj, poznat kao “Fear of Missing Out” (FOMO), postao je sveprisutan u njegovom životu. Darko je opisao kako je osjećao pritisak da bude stalno informiran i u toku s najnovijim vijestima i trendovima, što je rezultiralo osjećajem preplavljenosti i iscrpljenosti.

Knjiga kao izlaz

“Digitalni minimalizam” autora Cala Newporta privukao je Darkovu pažnju jer je obrađivao upravo ovu temu. Knjiga nudi praktične savjete i tehnike kako se nositi s digitalnom preopterećenošću i kako uspostaviti zdraviji odnos prema tehnologiji. Darko je pronašao utjehu u Newportovim riječima i savjetima, koji su mu pomogli da prepozna svoju ovisnost i pronađe načine kako je prevladati.

Darkova iskrena priča o borbi s ovisnošću o društvenim mrežama odjeknula je među mnogima koji se osjećaju slično. Njegova hrabrost da otvoreno progovori o ovom problemu poslužila je kao inspiracija mnogima da preispitaju vlastiti odnos prema tehnologiji i pronađu načine kako živjeti ispunjeniji i smisleniji život daleko od ekrana.

Eksperiment autora: Newportovo odvajanje od digitalnog svijeta

U svom nastojanju da dublje razumije utjecaj digitalne povezanosti na pojedinca, Cal Newport, autor knjige “Digitalni minimalizam”, odlučio je provesti eksperiment. Njegova misija bila je istražiti kako potpuno odvajanje od digitalnog svijeta može utjecati na produktivnost, mentalno zdravlje i općenito na kvalitetu života.

Priroda eksperimenta

Newport je odlučio provesti određeno vrijeme potpuno odvojen od svih digitalnih uređaja i platformi. To je značilo nema provjere e-pošte, društvenih mreža, aplikacija za vijesti ili bilo koje druge online aktivnosti. Umjesto toga, fokusirao se na aktivnosti u stvarnom svijetu, poput čitanja, šetnje, meditacije i interakcije s ljudima licem u lice.

Utjecaj na produktivnost

Bez stalnih prekida i obavijesti, Newport je otkrio da može mnogo lakše uroniti u duboki rad, što je rezultiralo većom produktivnošću. Osim toga, odsutnost digitalnih distrakcija omogućila mu je da se bolje koncentrira na zadatak pred sobom, što je dovelo do bolje kvalitete njegovog rada.

Utjecaj na mentalno zdravlje

Odvajanje od digitalnog svijeta donijelo je Newportu osjećaj smirenosti i smanjenje tjeskobe. Otkrio je da se osjeća manje preplavljen i stresiran, a više prisutan i povezan s trenutkom. Osim toga, osjećao je veću povezanost s ljudima oko sebe, budući da je komunikacija bila direktna i osobna, bez posredovanja digitalnih uređaja.

Zaključak eksperimenta

Newportov eksperiment pokazao je da postoji jasna korist od povremenog odvajanja od digitalnog svijeta. Iako je tehnologija donijela mnoge prednosti modernom društvu, također je donijela i niz izazova za mentalno zdravlje i produktivnost.

Newportov “Digitalni minimalizam” predstavlja poziv na promišljanje o našem odnosu prema tehnologiji i poticanje na pronalaženje ravnoteže koja će omogućiti ispunjeniji i produktivniji život.

Psihološki trikovi digitalnog svijeta: Manipulacija našom pažnjom

Rasprava o psihološkim trikovima u digitalnom svijetu postala je neizostavan dio razgovora o utjecaju tehnologije na naše živote. Darko Mareš i autor Cal Newport analiziraju kako različiti aspekti tehnoloških platformi utječu na našu psihu, potičući nas da provodimo više vremena na mreži.

Notifikacije kao sredstvo pažnje

Jedan od najmoćnijih psiholoških trikova su notifikacije. Društvene mreže, aplikacije za poruke i e-poštu koriste notifikacije kako bi nas stalno podsjećali na svoje postojanje. Ova konstantna obavijestilačnost dovodi do stanja gdje smo stalno u napetosti i nestrpljenju, čekajući sljedeći signal ili poruku. Ovaj osjećaj “hitnosti” potiče nas da provjeravamo svoje uređaje češće nego što bismo željeli.

Beskrajni scroll i dopamin

Socijalne mreže dizajnirane su kako bi nas držale što duže na platformi. Beskrajni scroll, gdje se sadržaj neprestano prikazuje dok se kliza prema dolje, manipulira našim psihološkim odgovorima. Svaki put kad povučemo sadržaj prema dolje i osvježimo stranicu, oslobađa se dopamin, neurotransmiter zadovoljstva. Ovaj osjećaj zadovoljstva stvara ovisnost i potiče nas da neprestano “scrolamo” kako bismo tražili sljedeći “udar” dopamina.

“Fear of missing out”

Strah od propuštanja (“Fear of Missing Out”) je snažan psihološki mehanizam koji društvene mreže često iskorištavaju. Stalne slike izlazaka, putovanja i događaja potiču osjećaj da nešto propuštamo. Ovaj strah potiče nas da ostanemo na mreži i provjeravamo što se događa kako bismo se osjećali uključenima.

Svjesnost i kontrola

Rasprava o psihološkim trikovima digitalnog svijeta podsjeća nas na važnost svjesnosti i kontrole nad vlastitim ponašanjem. Razumijevanje kako tehnologija manipulira našim emocijama i pažnjom omogućava nam da se bolje nosimo s tim utjecajem. Stvaranje svijesti o ovim trikovima može nas osnažiti da donosimo informirane odluke o svom vremenu provedenom online i uspostavimo zdraviju ravnotežu između digitalnog i stvarnog svijeta.

🔗 IT ZAJEDNICA RIJEKA:
https://linktr.ee/itzajednicarijeka

Proizvodnja IT zajednica Rijeka 2023.

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search