Tech Ćakula #27 | ChatGPT baby Skynet ili spas čovječanstva | by IT zajednica Rijeka

 In Articles

Autor: Anto Malbašić

ChatGPT – baby Skynet ili spas čovječanstva?

Kada je OpenAI predstavio ChatGPT, svijet je bio svjedok revolucije u području umjetne inteligencije. Ovaj model je sposoban razumjeti i odgovarati na upite korisnika na način koji je do tada bio nezamisliv. No, kao i svaka tehnologija, i ChatGPT dolazi s nizom pitanja i kontroverzi. Je li ovo prvi korak prema stvaranju Skyneta iz “Terminatora” ili je to tehnologija koja može donijeti koristi čovječanstvu?

Baby Skynet?

Za one koji nisu upoznati, Skynet je fikcionalna superinteligentna računalna mreža iz serijala filmova “Terminator”. Nakon što postane svjestan sebe, Skynet odlučuje uništiti čovječanstvo. Dok ChatGPT nije ni blizu takvoj svijesti ili sposobnosti, postavlja se pitanje koliko daleko možemo ići s razvojem AI-a prije nego što postane prijetnja.

AI vs. Novinari

Zoran Jovičić i Željka Babić, ističu zanimljivu temu produktivnosti i mogućnostima koje AI donosi u svijetu novinarstva.

Kapacitet ljudske produktivnosti

Željka: Tradicionalno, novinari su ograničeni brojem članaka koje mogu napisati u jednom danu. Ovo ograničenje nije samo povezano s brzinom pisanja, već i s potrebom za istraživanjem, provjerom činjenica, intervjuima i drugim aspektima novinarskog rada. Uz sve te zadatke, čak i najproduktivniji novinari teško da mogu producirati više od nekoliko kvalitetnih članaka dnevno.

AI i novinarska produktivnost

S druge strane, Zoran ističe da AI, poput ChatGPT-a, ima potencijal da dramatično poveća produktivnost u novinarstvu. AI može generirati tekst brzinom koja daleko nadmašuje ljudsku, a uz pravilnu obuku i podatke, može stvoriti sadržaj koji je koherentan, relevantan i informativan. Teoretski, AI može producirati desetke, pa čak i stotine članaka dnevno.

Prednosti i izazovi

Dok AI može donijeti značajne prednosti u smislu brzine i volumena, postoji niz izazova i etičkih pitanja koja treba razmotriti:

 1. Kvaliteta vs. Kvantiteta: Da li će članci generirani AI-om imati istu dubinu, nijansu i kvalitetu kao oni napisani ljudskom rukom?
 2. Autentičnost: Može li AI stvoriti autentične priče koje odražavaju ljudske emocije i iskustva?
 3. Posao i zaposlenost: Kako će se novinarska industrija prilagoditi ovom novom alatu? Hoće li to dovesti do gubitka radnih mjesta?
 4. Etička pitanja: Tko je odgovoran za sadržaj koji AI stvori? Kako osigurati da AI ne širi dezinformacije ili pristrane informacije?

Dok AI nudi obećavajuće mogućnosti za novinarstvo, važno je pristupiti njegovoj implementaciji s oprezom i razumijevanjem. Zoranova primjedba o mogućnosti AI-a da producira 50 članaka dnevno otvara vrata za dublju raspravu o tome kako tehnologija može oblikovati budućnost novinarstva.

Sigurnost i etika u AI-u: Usporedba s testiranjem lijekova

Željka Babić, iskusna content i copywriterica, donosi intrigantnu usporedbu između puštanja AI-a na tržište i puštanja lijekova prije njihovog temeljitog testiranja. Ova usporedba otvara vrata za duboku raspravu o etičkim i sigurnosnim pitanjima povezanim s razvojem i primjenom umjetne inteligencije.

Lijekovi: Rigorozni postupci testiranja

Prije nego što se lijek može naći na tržištu, mora proći kroz rigorozne kliničke ispitivanja kako bi se osiguralo da je siguran i učinkovit za upotrebu. Ovi testovi obuhvaćaju različite faze, uključujući laboratorijske eksperimente, testiranje na životinjama i kliničke ispitivanja na ljudima. Cilj je identificirati moguće nuspojave, odrediti optimalne doze i osigurati da lijek djeluje kako je predviđeno.

AI: Gdje je granica?

Za razliku od lijekova, razvoj i implementacija AI-a često ne prolazi kroz tako stroge postupke validacije. Dok se AI modeli treniraju i testiraju na različitim skupovima podataka, postoji niz potencijalnih izazova i rizika koji se možda neće prepoznati dok se tehnologija ne primijeni u stvarnom svijetu.

Etičke implikacije

Željkina usporedba naglašava važnost etičkog pristupa razvoju AI-a. Ako se AI model pušta na tržište bez odgovarajuće provjere, može doći do niza negativnih posljedica, uključujući:

 • Pogrešne informacije: AI koji generira sadržaj može širiti dezinformacije.
 • Pristrasnost: Modeli trenirani na pristranim podacima mogu pojačati te pristranosti.
 • Sigurnosni rizici: Neispravno programirani AI modeli mogu biti iskorišteni za zlonamjerne svrhe.

Željkina usporedba između puštanja AI-a na tržište i puštanja lijekova prije testiranja naglašava potrebu za rigoroznim i etičkim pristupom razvoju tehnologije. Kako AI nastavlja oblikovati svijet oko nas, ključno je osigurati da se razvija na odgovoran i siguran način, s obzirom na potencijalne rizike i koristi.

AI u medicini: Uloga i potencijal

Medicina, kao jedno od najvažnijih i najkompleksnijih područja ljudskog života, postaje sve više oblikovana i poboljšana zahvaljujući tehnološkim inovacijama, posebno AI-u.

Uloga AI-a u medicini

Umjetna inteligencija već igra ključnu ulogu u mnogim aspektima medicine:

 1. Dijagnostika: AI algoritmi se koriste za analizu medicinskih slika, poput rendgenskih snimaka, MRI-a i CT skenova, kako bi se precizno identificirale bolesti poput tumora.
 2. Personalizirana medicina: AI može analizirati genetske informacije pacijenta kako bi se preporučili specifični tretmani ili lijekovi koji su najučinkovitiji za tu osobu.
 3. Predviđanje bolesti: Kroz analizu velikih skupova podataka, AI može prepoznati uzorke i predvidjeti rizik od određenih bolesti prije nego što se pojave simptomi.

Potencijal AI-a u medicini

 1. Robotika: Robotski asistenti mogu pomoći kirurzima tijekom složenih operacija, omogućujući preciznije i manje invazivne zahvate.
 2. Istraživanje lijekova: AI može ubrzati proces otkrivanja novih lijekova analizirajući kompleksne biokemijske interakcije.
 3. Upravljanje pacijentima: AI sustavi mogu pratiti stanje pacijenata u stvarnom vremenu, automatski prilagođavajući tretmane i upozoravajući medicinsko osoblje na potencijalne probleme.

Izazovi i etička pitanja

Unatoč svom potencijalu, primjena AI-a u medicini donosi i niz izazova:

 1. Pouzdanost: Kako se osigurati da su AI sustavi uvijek točni, posebno kada su ljudski životi u pitanju?
 2. Sigurnost podataka: Kako zaštititi osjetljive medicinske podatke pacijenata od hakiranja ili zloupotrebe?
 3. Etička pitanja: Tko je odgovoran ako AI napravi pogrešku? Kako osigurati da AI ne perpetuira pristranosti u medicinskim odlukama?

Dok AI nudi revolucionarne mogućnosti u medicini, važno je pristupiti njegovoj implementaciji s pažnjom i razumijevanjem. Kako tehnologija nastavlja napredovati, ključno je osigurati da se koristi na način koji je siguran, etičan i u najboljem interesu pacijenata.

ChatGPT: Više od tehnologije

ChatGPT, kao jedan od najnaprednijih modela umjetne inteligencije, ne predstavlja samo tehnološki napredak, već i potencijalnu paradigmu promjene u načinu na koji komuniciramo, radimo i živimo.

Tehnološki utjecaj

 1. Automatizacija: ChatGPT može automatizirati niz zadataka, od korisničke podrške do generiranja sadržaja, čime se smanjuje potreba za ljudskim intervencijama u određenim sektorima.
 2. Edukacija: S mogućnošću pružanja personaliziranih odgovora, ChatGPT može postati ključni alat u obrazovanju, pružajući učenicima i studentima instant pristup informacijama.
 3. Razvoj softvera: Programeri poput Erika već koriste ChatGPT za pomoć u kodiranju, testiranju i rješavanju problema.

Društveni utjecaj

 1. Komunikacija: ChatGPT može premostiti jezične barijere, omogućujući ljudima iz različitih kultura i zajednica da komuniciraju bez prepreka.
 2. Zaposlenost: Dok AI može stvoriti nove poslove i industrije, postoji i strah od gubitka radnih mjesta zbog automatizacije.
 3. Informacije: S mogućnošću generiranja sadržaja, postavlja se pitanje autentičnosti i točnosti informacija koje ChatGPT pruža.

Anto, s obzirom na svoje bogato iskustvo, vidi ChatGPT kao alat s ogromnim potencijalom, ali i s određenim izazovima i mogućim opasnostima. Ključno je razumjeti kako tehnologija može služiti čovječanstvu, ali s dozom opreza. Anto naglašava važnost etike, regulative i obrazovanja kako bi se osiguralo da se ChatGPT koristi na odgovoran i koristan način.

ChatGPT kao revolucionarni alat

Erik Jermaniš, web developer s četiri godine iskustva, dijeli svoje misli o ChatGPT-u, ne samo kao tehnološkom dostignuću, već i kao alatu koji ima potencijal transformirati svijet web razvoja i šire.

ChatGPT: Više od pomoćnika za kodiranje

Iako je Erikova primarna stručnost web razvoj, njegovo razumijevanje ChatGPT-a prelazi granice programiranja:

 1. Automatizacija zadataka: Erik koristi ChatGPT za automatizaciju rutinskih zadataka, poput generiranja koda, testiranja ili čak debugiranja.
 2. Interakcija s klijentima: ChatGPT može služiti kao sučelje za komunikaciju s klijentima, pružajući instant odgovore na njihove upite ili čak pomažući u definiranju tehničkih specifikacija.
 3. Edukacija i učenje: Kao alat za pristup informacijama, ChatGPT može pomoći developerima poput Erika da se brzo informiraju o novim tehnologijama, jezicima ili metodologijama.

Dublji uvid u tehnologiju

Erik, s obzirom na svoje iskustvo kao freelancer, vlasnik firme i zaposlenik, ChatGPT vidi kao alat koji može pomoći u svim aspektima web razvoja:

 1. Kolaboracija: ChatGPT može olakšati kolaboraciju među timovima, pružajući instant rješenja za tehničke izazove ili čak pomažući u koordinaciji zadataka.
 2. Optimizacija procesa: S mogućnošću analize i predviđanja, ChatGPT može pomoći developerima da optimiziraju svoje kodove, web stranice ili aplikacije.
 3. Kreativnost: Umjesto da se bavi rutinskim zadacima, Erik može koristiti ChatGPT kako bi se više fokusirao na kreativne aspekte razvoja, poput dizajna ili korisničkog iskustva.

Erikova perspektiva o ChatGPT-u kao alatu pruža uvid u to kako tehnologija može biti korisna ne samo za pojedince, već i za cijelu industriju web razvoja. Njegove misli naglašavaju važnost prilagodbe i integracije novih tehnologija kako bi se maksimizirala njihova korist i potencijal.

Zaposlenost i AI: Dvostrani utjecaj ChatGPT-a

Hoće li AI, posebno alati poput ChatGPT-a, doprinijeti zaposlenosti ili će, s druge strane, uzrokovati gubitak radnih mjesta?

Pozitivni utjecaji na zaposlenost:

 1. Stvaranje novih industrija: Kako AI tehnologija napreduje, otvaraju se nove industrije i sektori koji zahtijevaju stručnjake za razvoj, održavanje i upravljanje AI sustavima.
 2. Optimizacija i produktivnost: ChatGPT i slični alati mogu automatizirati rutinske i ponavljajuće zadatke, omogućujući radnicima da se usmjere na složenije i kreativnije aspekte svog posla.
 3. Edukacija i obuka: S obzirom na rastuću potrebu za AI stručnjacima, može doći do povećane potražnje za edukativnim programima i tečajevima vezanim za umjetnu inteligenciju.

Negativni utjecaji na zaposlenost:

 1. Automatizacija radnih mjesta: Mnogi strahuju da će AI, poput ChatGPT-a, zamijeniti ljudske radnike u određenim sektorima, posebno u onima koji se oslanjaju na rutinske i ponavljajuće zadatke.
 2. Promjena vještina: Dok neki poslovi postaju zastarjeli zbog AI-a, radnici će morati stjecati nove vještine kako bi ostali konkurentni na tržištu rada.
 3. Ekonomski izazovi: Ako dođe do masovnog gubitka radnih mjesta zbog automatizacije, to može uzrokovati ekonomske izazove, poput povećane nezaposlenosti i smanjenja potrošačke potražnje.

Balansiranje između mogućnosti i izazova:

Ključno je razumjeti da, iako AI donosi brojne mogućnosti, također postavlja i izazove koji zahtijevaju pažljivo razmatranje i planiranje. Društva i vlade trebaju razmisliti o strategijama za prekvalifikaciju radnika, poticanje inovacija i osiguranje da tehnološki napredak donosi koristi svima, a ne samo određenim sektorima ili pojedincima.

Dok ChatGPT i slične AI tehnologije donose revolucionarne promjene u načinu na koji radimo, važno je pristupiti njihovoj implementaciji s pažnjom i razumijevanjem. Balansiranje između potencijalnih koristi i izazova ključno je za osiguranje održive i inkluzivne budućnosti u eri umjetne inteligencije.


GOSTI:


Zoran Jovičić
Stručnjak za AI/ML, tehnološki entuzijast


Anto Malbašic
Anto je IT stručnjak u HEPu s 30+ godina radnog iskustva. Bivši Palachov DJ, humanitarac, student i uskoro magistar poduzetništva, dobar duh Rijeke, uvijek spreman podružiti se i pomoći. Vegetarijanac, pacifist i strastveni ljubitelj glazbe. Gpt entuzijast.


Željka Babić
Željka je freelance content i copywriter s 20+ godina spisateljskog iskustva i 10+ iskustva u arenama digitalnog marketinga. Živi u Rijeci s dvoje djece, troje zamorčića i potpunim oduševljenjem za sve aktivnosti koje pruža okoliš grada. Većinu budnog vremena piše za posao i hobby. Zasad obitava na LinkedInu i Facebooku.


Erik Jermaniš
Erik je web developer sa 4 godine iskustva, njegov put je krenuo kao freelancer pa preko vlastite firme i na kraju zaposlenje. ChatGPT koristi svakodnevno za sve vrste zadataka i općenito smatra da je to jako koristan alat.

Voditelji: Rene Brakus i Deborah Brakus Kršul
Rene je partner u švedskoj tvrtki 46elks koja developerima pruža API za SMS i voice. Osnovao je IT zajednicu Rijeka i bavi se stvaranjem preduvjeta za dijeljenje znanja i jačanje povezanosti unutar IT zajednice.

Deborah, IT ZAJEDNICA RIJEKA
Deborah je inženjer Politehnike, u IT industriji je 16 godina.

🔗 IT ZAJEDNICA RIJEKA:
https://linktr.ee/itzajednicarijeka

Proizvodnja IT zajednica Rijeka 2023.

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search