UNCONFERENCE#17 | iOLAP Academy Preview | POWERED BY IOLAP

 In Articles


Autor: Deborah Brakus Kršul

KRENI U SVOJU IT KARIJERU I POSTANI DATA & ANALYTICS STRUČNJAK

Akademija je jedinstvena prilika za sve one koji žele proširiti svoje znanje i vještine u IT industriji. Program traje sedam tjedana i potpuno je besplatan za sve sudionike. Tijekom tog vremena, polaznici imaju priliku saznati više o najnovijim trendovima u podatkovnom inženjerstvu i radu u AWS-u. Akademija prima do 15 sudionika, bez ograničenja starosti.

Glavni kriterij za prijem je želja za učenjem i motivacija, a ne prethodno iskustvo ili znanje.

📌PRIJAVI SE

🎤 Panelisti:
Niko – Nakon završetka preddiplomskog studija Politehnike, Niko na Master’s-u odlučuje promijeniti karijeru i odlazi studirati jazz bubnjeve i management u London, gdje je završio foundation year. Potom shvaća da ga više privlači karijera u IT-u. Primljen je na iOLAP Academy i po završetku se odmah zapošljava u iOLAP-u. U tvrtki je skoro 2 godine i radi kao Data Engineer.

Nikolina – Završava preddiplomski studij Fakulteta za matematiku u Rijeci te inspirirana brojevima i podacima završava iOLAP Akademiju nakon koje se i zapošljava u iOLAP-u. Profesionalno se bavi data engineeringom dok u slobodno vrijeme pjeva, slika na platnu i pleše.

Andrea – Radi kao Data Engineer u iOLAP-u već 4 godine. Započeo je kao SQL developer, a kroz rad na različitim projektima dobio je iskustvo s AWS-om i Python-om. Sada pokušava prenijeti što više znanja sudionicima iOLAP Akademije tako da mogu učiti iz njegovih grešaka.

Matea – Radi u iOLAP-ovom Talent Acquisition timu već skoro 4 godine. Najviše se bavi selekcijskim razgovorima s kandidatima, te jedva čeka upoznati buduće kandidate iOLAP akademije. U slobodno vrijeme voli sve ljetne aktivnosti, plažu, sunce i more!

Rene Brakus i Deborah Brakus Kršul – IT zajednica Rijeka

Petra Hanza Pisak

Na samom početku ovog tvrtku iOLAP je predstavila Marketing menadžerica Petra Hanza Pisak kao vodeću u području data inženjeringa i analitike.

Tvrtka iOLAP, koja je osnovana prije više od 20 godina u Teksasu, SAD, nudi svjetske tehnološke i podatkovne sposobnosti u različitim područjima usluga, od data science i napredne analitike do modernog razvoja aplikacija, umjetne inteligencije i strojnog učenja.

Nedavno su preuzeti od Elixir Group, što je dodatno proširilo njihov globalni doseg, a njihov riječki ured broji preko 200 zaposlenika.

Tvrtka je partner s nekoliko vodećih tehnoloških tvrtki, uključujući AWS, IBM, Microsoft i Snowflake. Koriste se različitim alatima u skladu s potrebama projekta i partnera.

iOLAP ima tri glavna odjela:

 1. Data & Analytics: Ovaj odjel se bavi svim aspektima podataka i analitike, uključujući prikupljanje, obradu, analizu i vizualizaciju podataka.
 2. AI & Machine Learning: Ovaj odjel se bavi razvojem i implementacijom rješenja za umjetnu inteligenciju i strojno učenje.
 3. App Design & Development: Ovaj odjel se bavi dizajniranjem i razvojem aplikacija, uključujući mobilne i web aplikacije.

Partneri su s nekoliko vodećih tvrtki u industriji, uključujući Amazon Web Services, IBM, Microsoft, Actifio, Cloudera, EnterpriseDB, nOps, Oracle, Red Hat, SAP i Snowflake. Ova partnerstva omogućuju iOLAP-u da pruži najnovija i najinovativnija rješenja svojim klijentima.

iOLAP je također poznat po tome što ulaže puno u obrazovanje svojih zaposlenika, smatrajući to ključnim za uspjeh tvrtke. Oni su uvijek u potrazi za inovativnim, marljivim i strastvenim ljudima koji su posvećeni pružanju rješenja, implementaciji najboljih praksi i mijenjanju svijeta tehnologije.

Što točno možete očekivati od iOLAP Akademije?

1. Učenje od najboljih: Naši mentori su stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u području Big Data i Business Intelligence. Oni su tu da vam prenesu svoje znanje, ali i da vas inspiriraju svojim pričama i iskustvima.

2. Praktično iskustvo: Teorija je važna, ali praksa je ono što vas čini stručnjakom. Kroz rad na stvarnim projektima, imat ćete priliku primijeniti naučeno znanje i vidjeti kako se podaci pretvaraju u vrijedne informacije.

3. Zabava: Učenje ne mora biti dosadno. Na iOLAP Akademiji vjerujemo u učenje kroz zabavu. Očekujte puno smijeha, druženja i nezaboravnih trenutaka.

4. Prilika za karijeru: Nakon završetka programa, najbolji kandidati imaju priliku pridružiti se iOLAP timu i započeti svoju karijeru kao Data&Analytics stručnjak.

Panel rasprava

Naši panelisti su bili Niko, Nikolina i Andrea, koji su dio iOLAP tima i imaju različite, ali jednako inspirativne priče o svojim karijernim putovanjima.

Neki od sudionika Akademije su danas uspješni stručnjaci u području na kojem rade. Nakon završetka Akademije, neki od njih su dobili posao u iOLAP-u, gdje su nastavili razvijati svoje vještine i znanja. Ovo pokazuje kako Akademija može biti odskočna daska za uspješnu karijeru u IT industriji.

Program Akademije je intenzivan i zahtijeva puno radno vrijeme. Sudionicima se savjetuje da svoje ostale obaveze planiraju sukladno potrebama Akademije. Ovo može biti izazovno, ali sudionici često ističu kako je iskustvo vrijedno truda.

Velika prednost ove Akademije je remote rad, možeš li nam reći više o tome?

NIKOLINA: Sva predavanja se održavaju preko MS Teamsa, što je idealno za one koji nisu u mogućnosti doći do ureda ili nisu iz Rijeke. Sva predavanja se također snimaju, što omogućava sudionicima da ih ponovno pogledaju. Ovo je posebno korisno za one koji žele ponoviti neki dio materijala ili su propustili predavanje.

Kako je izgledao tvoj tipičan dan na Akademiji?

NIKOLINA: Svaki dan na iOLAP Akademiji započinjemo uzbudljivim predavanjem u 9 sati ujutro. Tijekom prvog sata, naš mentor nas uvodi u temu kroz zanimljive prezentacije i primjere, objašnjavajući nam što ćemo raditi taj dan. Odmah nakon toga dobijemo zadatke i samostalno istražujemo te se upuštamo u njihovo rješavanje.

U 12 sati svi zajedno uzimamo zasluženu pauzu za marendu. Nakon toga, slijedi kratki sync od otprilike 15 minuta, gdje se susrećemo kako bismo diskutirali o zadacima i riješili eventualne nedoumice. Ali tu nije kraj! Negdje tijekom trećeg ili četvrtog dana Akademije otkrili smo Game Room, gdje naši trenuci druženja postali još uzbudljiviji.

Pred kraj dana, imamo još jedan važan dio – code review. Tada zajedno prolazimo kroz zadatke koje smo riješili i objašnjavamo naš pristup i kako smo točno to postigli. Ova interakcija i razmjena znanja između sudionika i mentora čini završetak dana iznimno korisnim i inspirativnim.

Na iOLAP Akademiji ne samo da stječete nova znanja i vještine, već i uživate u dinamičnom i poticajnom okruženju gdje se učenje spaja s timskim radom i zabavom.

Koje bi savjete dao budućim sudionicima Akademije na temelju tvojih iskustava kao sudionika?

NIKO:

Pripremite se na intenzivno iskustvo učenja: Akademija je zamišljena kao intenzivan program koji vam pruža priliku da brzo steknete nova znanja i vještine. Budite spremni na izazove i angažirajte se maksimalno tijekom predavanja i radionica.

Opustite se i zabavite: Iako je Akademija intenzivna, važno je da se opustite i uživate u procesu učenja. Pronađite načine da se relaksirate i uživate u zajedničkim aktivnostima s ostalim sudionicima, poput pauza u Game Roomu. Balans između učenja i zabave ključan je za uspješno sudjelovanje.

Kako će tvoje iskustvo kao sudionika utjecati na tvoj pristup mentoriranju na iOLAP Akademiji?

NIKO: Moj osobni doživljaj kao sudionika iOLAP Akademije bit će od velike koristi u mojoj ulozi mentora na programu. Budući da sam prošao kroz iste ili slične izazove i pitanja s kojima se sudionici mogu suočiti, bit ću pripremljeniji i osvješteniji o njihovim potrebama.

Kao mentor, bit ću u mogućnosti pružiti sudionicima konkretne odgovore i smjernice temeljene na svom vlastitom iskustvu. Razumijevanje njihovih nedoumica i prepreka koje su sami prošli pomoći će mi da prilagodim svoj pristup mentoriranju kako bih ih bolje podržao.

Kako procjenjujete tko bi bio idealan kandidat za Akademiju?

ANDREA: U konačnici, idealni kandidat za Akademiju je netko tko je motiviran, znatiželjan, spreman na izazove i otvoren za usvajanje novih znanja i vještina. Ako se prepoznajete u tim karakteristikama, iOLAP Akademija može biti pravi put za vas u razvoju karijere u području data inženjeringa.

Kako pristupaš mentoriranju sudionika različitih razina iskustva i znanja?

ANDREA: Kada mentoriram sudionike različitih razina iskustva i znanja, preferiram pristup koji je prilagođen svakom pojedinačnom sudioniku. U iOLAP Akademiji, gdje primamo samo 15 sudionika, imamo privilegiju provoditi puno vremena zajedno tijekom trajanja programa. To nam omogućuje da brzo razvijemo blisku interakciju i razumijevanje između sudionika i mentora.

Koje su najvažnije vještine koje si stekla na iOLAP Akademiji i kako si ih primijenila?

NIKOLINA: Na iOLAP Akademiji sam stekla nekoliko ključnih vještina koje su mi bile izuzetno korisne u profesionalnom i osobnom razvoju. Prvenstveno, istaknula bih vještinu rada u timu. Tijekom Akademije smo često radili u grupama, surađivali i dijelili ideje kako bismo riješili zadatke i projekte.

Također, Akademija me opskrbila praktičnim znanjem iz Pythona i SQLa. Ove vještine su mi omogućile da samostalno izvršavam složene analize podataka, izrađujem upite i manipuliram bazama podataka. Primjena ovog znanja me potaknula da učinkovitije rješavam probleme i automatiziram određene procese u svom profesionalnom radu.

Upoznavanje s AWS-om, popularnom platformom za cloud computing, također je bila važna vještina koju sam stekao na Akademiji. Ovo znanje mi je omogućilo da se bolje snalazim u radu s cloud infrastrukturom i iskoristim prednosti koje pruža AWS u razvoju i upravljanju aplikacijama.

Također, važna lekcija s Akademije je bila organizacija i planiranje zadataka i projekta. Naučio sam kako efikasno rasporediti vrijeme, postaviti prioritete i upravljati projektima kako bih ostvario ciljeve učinkovito i unutar zadanih rokova.

Jedan od neprocjenjivih aspekata Akademije je bilo upoznavanje novih ljudi i sklapanje novih prijateljstava.

Kako je izgledao tvoj proces učenja tijekom Akademije? Možeš li nam reći nešto više o najvećim izazovima i kako si ih prevladala?

NIKOLINA: Proces učenja tijekom iOLAP Akademije bio je vrlo dinamičan i intenzivan. Prvi tjedan posvetili smo Pythonu, što je bilo iznimno zanimljivo. S obzirom na to da sam prethodno imala neko iskustvo s programiranjem, prilagodba Pythonu bila je relativno glatka.

Nakon Pythona, uslijedio je dio posvećen SQL-u. Kroz praktične vježbe koristili smo AWS Athena servis, koji do tada nisam koristila. Bio je to izazov jer sam se morala brzo upoznati s novim servisom, ali sam vrlo brzo shvatila njegovu korisnost i efikasnost.

Sljedeći korak bio je AWS dio, gdje smo radili s različitim AWS servisima. Ovaj dio je bio izazovan jer smo se upoznavali s mnogo novih servisa u relativno kratkom vremenskom periodu. Najveći izazov za mene bio je rad s AWS CDK (Cloud Development Kit), koji je predstavljao novost. No, kako sam se više upuštala u praktičan rad na jednom projektu, postepeno sam savladala ovaj alat.

Iako je bilo izazova tijekom procesa učenja, mogu reći da sam ih uspješno prevladala. Važno je bilo ostati motiviran i uporan te se fokusirati na rješavanje problema jedan po jedan. Uz podršku mentora i kolega sudionika, uspješno smo prevladavali izazove i napredovali u svom učenju.

Koje su najvažnije vještine koje si stekao na iOLAP Akademiji i kako si ih primijenio?

NIKO: Na iOLAP Akademiji sam stekao niz važnih vještina koje su mi bile izuzetno korisne i primjenjive u stvarnom radnom okruženju:

 1. Suradnja s kolegama: Tijekom Akademije aktivno smo radili u timovima i surađivali na različitim projektima. Kroz tu suradnju naučio sam važnost timskog rada, komunikacije i fleksibilnosti. Ova vještina mi je pomogla da se bolje integriram u timove na kasnijim projektima i ostvarim uspješnu suradnju s kolegama.
 2. Prezentiranje solucija: Na Akademiji smo imali priliku prezentirati naše rješenja ostalim članovima tima, mentorima i potencijalnim klijentima. Ovo iskustvo mi je pomoglo da razvijem vještinu prezentiranja i artikuliranja svojih ideja na jasan i uvjerljiv način.
 3. High-level razumijevanje šire slike: Akademija me naučila kako razmišljati o projektima i zadacima na širem nivou. Naučio sam prepoznati kontekst i važnost svojeg rada unutar većeg projekta ili inicijative. Ova vještina mi je omogućila da bolje razumijem svrhu svog rada i doprinosim uspjehu projekata na kojima radim.
 4. Hard skills u SQL-u, Pythonu i AWS-u: Akademija je pružila intenzivnu obuku u ovim tehnologijama, koje su ključne za posao data inženjera. Stjecanje vještina u SQL-u, Pythonu i AWS-u omogućilo mi je da uspješno izvršavam zadatke, analiziram podatke, razvijam efikasne skripte i koristim napredne AWS servise u stvarnim projektima.

Koliko je Akademija utjecala na tvoju karijeru?

NIKO: iOLAP Akademija ima značajan utjecaj na moju karijeru na više razina:

 1. Stekao sam i poboljšao vještine: Na Akademiji sam imao priliku naučiti i razviti ključne vještine potrebne u području data inženjeringa. Kroz intenzivnu obuku i praktične projekte, poboljšao sam svoje znanje i vještine u područjima poput SQL-a, Pythona i AWS-a.
 2. Prepoznavanje kompetentnosti i potencijala: Mentori na Akademiji su prepoznali moju kompetentnost i potencijal. Kroz suradnju i rad na projektima, stekao sam povjerenje mentora koji su mi pružili podršku i priznali moje postignuće.
 3. Profesionalna mreža i prilike: Akademija mi je omogućila da upoznam i povežem se s drugim stručnjacima i kolegama koji dijele istu strast prema tehnologiji i data inženjeringu.
 4. Povećanje samopouzdanja: Kroz sudjelovanje u Akademiji, stekao sam veće samopouzdanje u svoje vještine i sposobnosti. Naučio sam kako se nositi s izazovima, rješavati probleme i preuzeti odgovornost za svoj rad.

Što te motivira da budeš mentor na iOLAP Akademiji?

ANDREA: Kao mentor na iOLAP Akademiji, moja glavna motivacija je dijeljenje znanja s drugima.

Ukupno gledano, motivacija za mentorstvo na iOLAP Akademiji dolazi iz želje da pomognem drugima u razvoju njihovih karijera, dijeljenju znanja koje sam stekao i pružanju podrške u njihovom učenju. Rad s motiviranim sudionicima i svjedočenje njihovom napretku predstavljaju iznimno ispunjavajuće iskustvo za mene kao mentora.

Koji su najveći izazovi s kojima se suočavaš kao mentor na iOLAP Akademiji?

ANDREA: Jedan od najvećih izazova je priprema materijala koji su dovoljno jednostavni za implementaciju, čak i za sudionike koji nemaju prethodno iskustvo u IT-u. Cilj nam je osigurati da sudionici mogu razumjeti i primijeniti koncepte koje predstavljamo na Akademiji.

Želimo da sudionici dobiju priliku raditi na stvarnim problemima i da se osjećaju izazovno kako bi razvili svoje vještine na višoj razini. Pripremam materijale koji su temeljito razrađeni, ali istovremeno jasni i razumljivi. Osiguravam da su primjeri i zadaci dobro prilagođeni razini znanja sudionika, pružajući im priliku za postupno napredovanje i izgradnju samopouzdanja.

Iako postoje izazovi u mentoriranju na iOLAP Akademiji, oni su istovremeno i prilika za rast i razvoj, kako za mentore tako i za sudionike. Spremnost na prilagodbu i fleksibilnost u pristupu omogućuju nam da prevladamo izazove i osiguramo kvalitetno mentorstvo tijekom Akademije.

Kako si primijenila znanja stečena na Akademiji u svakodnevnom radu?

NIKOLINA: Znanje stečeno na iOLAP Akademiji imalo je značajan utjecaj na moj svakodnevni rad. Primjena tih znanja u praksi omogućila mi je da budem produktivnija i učinkovitija u radu.

Znanje o AWS-u koje sam stekla na Akademiji omogućilo mi je da bolje razumijem i koristim AWS servise u svakodnevnom radu. To uključuje postavljanje i upravljanje infrastrukturom u oblaku, rad s uslugama za pohranu podataka, upravljanje računalnim resursima i mnogo više. Sposobnost korištenja AWS-a omogućila mi je da optimiziram radne procese i poboljšam performanse projekata.

Vještine programiranja u Pythonu i poznavanje SQL-a su mi bile od velike pomoći pri izradi analiza, upravljanju bazama podataka i automatizaciji procesa.

Na Akademiji smo intenzivno radili u timovima, što mi je pomoglo da razvijem vještine suradnje i komunikacije s kolegama. Ova vještina je od ključne važnosti u svakodnevnom radu jer omogućava bolju organizaciju, dijeljenje znanja i rješavanje problema u timskom okruženju.

Akademija mi je pružila šire razumijevanje tehnoloških koncepta i praksi koje su relevantne za našu industriju. To mi je pomoglo da bolje razumijem širi kontekst projekata na kojima radim.

Kako je izgledao tvoj put od sudionika do mentora na iOLAP Akademiji?

NIKO: Kada sam se prijavio na iOLAP Akademiju, nisam imao velika očekivanja. Bio sam svjestan da će to biti prilika za učenje relevantnih vještina, ali nisam znao što točno očekivati. Ipak, bio sam uzbuđen zbog mogućnosti stjecanja novih znanja i upoznavanja novih ljudi.

Kada sam dobio obavijest da sam prihvaćen kao sudionik Akademije, bio sam iznimno sretan. Osjećao sam se privilegirano što mi je pružena prilika za ulazak u program i učenje od stručnjaka iz industrije.

Upoznao sam izvrsne kolege s kojima sam surađivao i dijelio iskustva. Cijeli taj period proveden na Akademiji bio je ispunjen pozitivnom energijom i inspiracijom. Učili smo, radili zajedno na zadacima, razmjenjivali ideje i podržavali jedni druge.

Nakon završetka Akademije, nastavio sam sa svojim svakodnevnim životom, te nekoliko tjedana kasnije, dobio sam neočekivani poziv s ponudom za posao u iOLAP-u.

Kroz put od sudionika do mentora, shvatio sam koliko je važno dijeliti znanje i podržavati druge u njihovom učenju. To me dodatno motiviralo da budem mentor i pružim podršku budućim sudionicima iOLAP Akademije. Ponosan sam na svoj put i radujem se daljnjem mentorstvu i doprinosu zajednici.

Kako ste pomogli sudionicima Akademije da se pripreme za stvarni rad u IT industriji?

ANDREA: Nastojim pomoći sudionicima tako što kroz materijale pratimo arhitekturu sustava koji su već uspješno “deployani” kod naših klijenata. Sjećam se svojih studentskih dana prije iskustva u industriji kada nisam shvaćao što je to produkcijsko okruženje – smatram da sam im uspio pomoći ako su do kraja akademije shvatili da je to nešto što se ne uzima “zdravo za gotovo” kao što je to slučaj s testnim okruženjima.

Kako je biti dugogodišnji član iOLAP tima i što te najviše veseli u vezi s radom u ovoj tvrtki?

ANDREA: Ono što me najviše veseli u vezi s radom u ovoj tvrtki je projektna raznovrsnost. iOLAP pruža prilike za suradnju s različitim industrijama i tehnologijama, što mi omogućava da kontinuirano proširujem svoje znanje i vještine.

Svaki projekt je jedinstven i donosi nove izazove, što mi daje priliku da stalno učim i rastem kao stručnjak. Raditi s različitim timovima i klijentima omogućuje mi da dobijem uvid u njihove specifične potrebe i pružim im najbolja rješenja.

Također, iOLAP potiče inovativnost i kreativnost u radu. Imamo priliku istraživati nove tehnologije i pristupe, što mi omogućava da svoje ideje pretvorim u stvarnost.

Sve ove komponente me iznimno vesele jer svaki dan donosi nove izazove i mogućnosti za rast. U iOLAP-u se osjećam poticano i podržano u svom profesionalnom razvoju, a to me dodatno motivira da budem najbolja verzija sebe i da pružim najbolje rezultate za naše klijente.

NIKOLINA: Čujemo da si ove godine i ti postala mentor na Akademiji, čestitamo! Kako se osjećaš zbog te nove uloge?

NIKOLINA: Hvala vam! Osjećam se iznimno ponosno i uzbuđeno zbog ove nove uloge kao mentor na iOLAP Akademiji. Biti dio procesa prenošenja znanja i vještina novoj generaciji polaznika je zaista inspirativno i ispunjavajuće iskustvo.

Rad s mladim entuzijastima za tehnologiju pruža mi priliku da podijelim svoje stručno znanje, iskustvo i savjete s njima. Motivacija koju vidim kod polaznika i njihova želja za učenjem čini me sretnom i potiče me da pružim svoj maksimum kao mentor.

Ova nova uloga kao mentor donosi mi puno zadovoljstva i radosti, te mi pruža priliku da utječem na živote mladih ljudi koji su zainteresirani za područje podatkovnog inženjerstva. Spremna sam pružiti podršku, vodstvo i inspiraciju kako bi polaznici ostvarili svoje ciljeve i razvili se kao uspješni Data Engineeri.

Kakao osvojiti intervju za iOLAP Akademiju?

Nakon panel diskusije Matea, Menadžerica iOLAP-ovog Talent Acquisition tima, podijelila je s nama i trikove kako osvojiti intervju za iOLAP Akademiju.

Stručnjakinja za selekcijske razgovore i ima bogato iskustvo u odabiru najboljih kandidata za iOLAP Akademiju. Njezini savjeti su dragocjeni jer dolaze iz prve ruke, iz same tvrtke i tima koji je odgovoran za odabir sudionika.

Matea: “Proces regrutacije u iOLAP-u započinje prijavom na željenu poziciju. Sljedeći korak je intervju na kojem pružamo više informacija o samoj tvrtki, čime se bavimo, što očekujemo od vas na toj poziciji, da li imate motivaciju za to mjesto ili ste možda bolji za neku drugu poziciju. Nakon toga imamo tehnički intervju gdje pokušavamo vidjeti na kojoj ste razini, nakon čega slijedi ponuda ako ste odgovarajući kandidat. Neki kandidati prođu cijeli proces i nisu spremni u tom trenutku prihvatiti ponudu za iOLAP Akademiju, ali se često čujemo nekoliko mjeseci kasnije, i oni prihvate našu ponudu.”

Nekoliko je ključnih elemenata koje cijene kod budućih kolega:

Prvi je ljubav prema učenju. U dinamičnom svijetu tehnologije, stalno učenje i usvajanje novih znanja i vještina su neophodni.

Drugi je timski rad. U iOLAP-u, timski rad nije samo fraza – to je način na koji poslujemo.

Treći je inicijativa. Bilo da se radi o novom projektu ili rješavanju problema, inicijativa je uvijek cijenjena. I na kraju, ali ne manje važno, poznavanje engleskog jezika je ključno, s obzirom na to da iOLAP surađuje s klijentima širom svijeta.

Kada se prijavljujete za iOLAP Akademiju, vrlo je važno popuniti prijavu i dodati svoje motivacijsko pismo. Matea i njen tim čitaju sve prijave prilikom selekcije kandidata, stoga je važno da vaša prijava bude dobro pripremljena. Spomenite sve svoje projekte na fakultetu i tečajeve koje ste pohađali. Svako iskustvo koje imate, bez obzira koliko se činilo malim ili nevažnim, može biti važno, stoga nemojte zaboraviti spomenuti ga.

Vaša prijava je vaša prva prilika da ostavite dojam, stoga je važno da iskoristite tu priliku na najbolji mogući način.

Priprema je pola posla!

Kada se pripremate za pridruživanje bilo kojoj tvrtki, Matea savjetuje da se detaljno upoznate s njihovim online prisustvom. Proučite njihove web stranice, društvene mreže i bilo koju drugu dostupnu online platformu. Na primjer, na njihovoj internet stranici možete pronaći blog postove koje pišu zaposlenici. Ove informacije mogu vam pružiti dublji uvid u našu tvrtku i kulturu, što može biti korisno tijekom procesa selekcije.

Ako se pridružite iOLAP-u, važno je biti spreman na interakciju s klijentima. Klijenti će često tražiti da se predstavite, stoga je korisno pripremiti nekoliko rečenica koje ćete reći klijentu s kojim imate prvi kontakt. Ove rečenice bi trebale jasno i sažeto opisati tko ste, što radite i kako možete pridonijeti projektu.

Prije svakog intervjua, obavezno je da unaprijed pogledate koje informacije vam trebaju. Pripremite pitanja koja ćete postaviti tijekom intervjua. Ova pitanja bi trebala biti usmjerena na razumijevanje uloge, tvrtke i očekivanja. Sjetite se, intervju je dvosmjerna ulica – dok tvrtka procjenjuje jeste li dobar kandidat za njih, vi također procjenjujete je li tvrtka dobra za vas. Stoga je bitno da dobijete sve informacije koje su vam potrebne za donošenje odluke.

Priprema za intervju je ključna

Jedan od načina da se pripremite je da vježbate intervju sa svojim prijateljima. Ovo može biti iznimno korisno jer vam omogućuje da se osjećate ugodnije kada dođe vrijeme za stvarni intervju. Također, može vam pomoći da identificirate područja na kojima možda trebate raditi.

Što se tiče odjeće, Matea preporučuje da odaberete nešto u čemu se osjećate kao da ste to vi. U IT industriji, formalna odjeća često nije potrebna, stoga je važno da se osjećate ugodno i samopouzdano u onome što nosite.

Tijekom intervjua, važno je biti svjestan svog tjelesnog jezika. Pokušajte izbjegavati prekomjerno mahanje rukama i uvijek se trudite da vaši odgovori budu sažeti i na temu. Način na koji se ponašate na intervjuu može nam dati uvid u to kako ćete komunicirati s klijentima. Ako ne znate odgovor na pitanje, sasvim je u redu reći to. Međutim, važno je naglasiti da ste voljni i sposobni naučiti ono što ne znate.

Što kad Vas uhvati panika?

Ako se nađete u situaciji gdje ne znate odgovor na pitanje, Matea savjetuje da popijete čašu vode i date sebi trenutak da smislite odgovor. Ovo može pomoći da izbjegnete osjećaj panike i omogućiti vam da se bolje snađete.

Tijekom intervjua, vrlo je važno da ostanete opušteni. Stres može otežati komunikaciju i donošenje odluka, stoga se trudite da ostanete smireni. Također, izbjegavajte negativne komentare o bivšim poslodavcima i fokusirajte se na pozitivne aspekte vašeg iskustva.

Na kraju, želimo vas podsjetiti da trenutno imamo otvorene pozicije. Sretno s prijavom!

🔗 IT ZAJEDNICA RIJEKA:
https://linktr.ee/itzajednicarijeka

Proizvodnja IT zajednica Rijeka 2023.

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search