TRANSPARENTNOST PLAĆA U IT SEKTORU

 In Articles

Dea Marin je diplomirala Tehnički fakultet u Rijeci, gdje je i magistrirala računarstvo. Karijeru je također započela u Rijeci, kao developer, a danas je Senior Software Tester i Certified Scrum Master. Veliki je tech-enthusiast, a uz to, voli glazbu, planinarenje, sport i sve što vole mladi 🙂

Kroz ovaj članak Dea se osvrnula na iznos plaće u IT sektoru, koja su njena iskustva i kako tražiti više za sebe. Većina problema navedenih u članku mogla bi se početi rješavati zahvaljujući prijedlogu legislative transparentnosti plaća. Uživajte u tekstu:

Kad sam nedavno tražila posao, polazišna točka su mi bili oglasi na LinkedInu i raznim internetskim grupama. Listajući kroz njih, primijetila sam kako velika većina ima u samom naslovu u zagradi plaću, ili raspon tj. budžet koji firma ima, od-do.

Ah, da, zaboravila sam napomenuti, sve firme koje sam scrollala su bile strane firme 😀 te je raspon najčešće bio prikazan kao brutto godišnji. Imate li ovu ili onu olakšicu, njima nije bitno – oni daju X, nude Y i na Vama je da razmislite hoćete li poslati svoj CV ili ćete nastaviti tražiti. Također sam primijetila kako hrvatske firme taj raspon jako rijetko ispisuju, već da radije dijele floskule u stilu “odlični uvjeti” i “dinamično radno okruženje”.

Nekolicina mojih prijatelja je također je nedavno bila u avanturi traženja posla. Nekima su se javile nove kompanije kojima treba još radne snage, drugima agenti.

Zajedničko im je bilo, što su kao jedno od prvih pitanja dobili: A za koliko sad radiš? – veoma škakljivo pitanje kojim budući poslodavac pokušava skenirati teren i saznati koliko minimalno mora dati, a da bi taj radnik ipak prešao kod njega. U stvarnosti se moglo dogoditi da radnik A koji je do tada radio u malom startupu za, npr. 6000 kn; pristane na ponudu od 7500 kn, i onda ne znajući, sljedeću godinu provede sjedeći do nekog tko je došao iz veće kompanije (ili čak druge države) i koji za isti posao već u startu prima 9000 kn mjesečno.

Ako prošvrljate po nekom forumu, komentarima i slično, vidjet ćete još jednu zanimljivost – tvrdi se kako takve rasprave često idu na štetu ženama, jer kako kažu one su kulturološki uvjetovane da “ne budu Karen” i ne svađaju se puno, već prihvate sto im se nudi ili nešto tome blizu. Muškarci tu često pristupaju agresivnije, s manje straha ako jednostavno izgube pregovore ( često tom agresivnošću kod šefa još dobiju i neke “bodove”, odnosno simpatije).

Većina problema navedenih u članku mogla bi se početi rješavati zahvaljujući Europskom parlamentu.

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, je tim povodom izjavila: “Equal work deserves equal pay. And for equal pay, you need transparency. Women must know whether their employers treat them fairly. And when this is not the case, they must have the power to fight back and get what they deserve.”

Prijedlog legislative transparentnosti plaća fokusira se na dva važna polja : prvi se tiče transparentnosti plaća, a drugi jačih zakona (sankcija) koji bi pomogli diskriminiranima.

Vise možete pročitati na linku https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_881

Osobno jako podržavam ovaj prijedlog. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog radnika koji dugi niz godina rade na nekom položaju i dobivaju povišice, a ne znaju (i u ovom poludjelom tržištu ne mogu znati) je li njihova plaća jednaka onoj koju bi firma ponudila nekome novome izvana. Znam da tu ulogu igra i činjenica da je hiring budžet često mnogo veći nego retention budžet, ali nekako mislim da se naši poslodavci znaju nositi i sa većim problemima, pa će nekako uspjeti i s ovim. Kompanije koje pak, nikako ne mogu ponuditi nešto slično plaćama koje drugi objave ipak mogu biti kompetitivne – nudeći zanimljive bonuse (tzv.benefits) kojima će privuci radnike. Ipak radimo u dinamičnom radnom okruženju 😉

Hvala Vam što ste odvojili svoje vrijeme za nas te ukoliko ste zainteresirani za suradnju ili nam se samo želite pridružiti javite nam se:

🔗IT ZAJEDNICA RIJEKA:

📲 +385996768133

⌨ rene@46elks.com

⌨ info@itzajednicarijeka.com

🔗 https://linktr.ee/itzajednicarijeka

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search