Tech Ćakula #10 – “Kako rade NFT-ovi ?“ – powered by 46elks 🦌

 In Sažetak razgovora


Autor: Deborah Brakus Kršul

🔊 TEMA: NFT

Bruno nam je objasnio kako rade NFT-ovi (non fungible tokens) i što je to “kripto umjetnost”.

👨🏻 GOST: BRUNO ŠKVORC

Bruno Škvorc (https://bitfalls.com/​) je član upravnog odbora UBIK – Udruga za Blockchain i Kriptovalute, blockchain developer i konzultant, vlasnik popularnog kripto portala Bitfalls i trenutno technical educator u Web3 Foundation.

Kako tehnologija ide ludo naprijed Brunu možemo slobodno pozvati i svakih par mjeseci u gostovanje na priču o misterioznim NFT-ovima o kojima se puno priča, a zapravo malo zna. Što je NFT, čemu služi, zašto je toliko vrijedan i možete li ga Vi izraditi i prodavati donosimo u sažetku razgovora.

VODITELJ: RENE BRAKUS

RENE BRAKUS partner u 🦌 46ELKS (https://46elks.com). Tvrtka 46elks developerima nudi API za SMS i voice s kojim je te usluge jednostavno ugraditi i aplikacije. Stvara preduvjete za dijeljenje znanja i jačanja povezanosti unutar IT zajednice u Rijeci.

Ako ste propustili live, razgovor možete pogledati na linku:

O NJIMA SE PUNO PRIČA A MALO ZNA

Da bi razumjeli ostatak priče trebamo saznati što je to blockchain.

Glavna ili javna “knjiga“ u koju se zapisuju sve transakcije i vrijednosne izmjene jedinica kripto valuta zove se “blockchain“. Svaki se zapis temelji na složenoj matematičkoj kriptografiji i zapisuje se u slijedu, jedan blok šifri iza drugoga te tako stvaraju lanac blokova. Stoga nije moguće promijeniti podatke u lancu jer se pritom uzurpira stanje blokova podataka koji se na njemu nalaze.

Blockchain se ne nalazi na jednom mjestu. Svatko tko posjeduje jedinicu neke kripto valute ima i svoj primjerak “blockchain knjige“ koji se sinkronizira među svim računalima u mreži.

Svaki blok zapisa sastoji se od četiri podatka: reference o prethodnom bloku zapisa, sažetka o transakcijama koje se nalaze u tom bloku, vremenske oznake stvaranja tog bloka zapisa i dokaza o stvaranju dotičnog bloka zaštićenih zapisa.

Kratica NFT sastoji se od tri riječi: “non-fungible token.” Engleski pojam “fungible” koristi se u ekonomiji i označava oblik imovine i stvari koje se mogu zamijeniti za drugu imovinu ili stvar iste vrijednosti.

Riječ je o kriptografski zaštićenim djelićima blockchaina koji su osmišljeni tako da predstavljaju nešto sasvim jedinstveno. Stvoreni su kao sredstvo za čuvanje vrijednosti i kao lako provjerljivi dokaz vlasništva nad drugim jedinstvenim oblicima digitalne ili “analogne” imovine, poput umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i slično. Obično su kao jedinstveni zapisi stvoreni na bazi ethereum blockchaina i njegovih pametnih ugovora, iako postoje i oni zasnovani na drugim standardima.

Bruno za primjer “fungible” imovine navodi novac. Uzmimo novčanicu od 100 HRK koju možete zamijeniti za drugu novčanicu od 100 HRK, za dvije novčanice od 50 HRK ili pet novčanica od 20 HRK. Strane koje su obavile razmjenu novčanica nisu na dobitku ili gubitku.

Ako je nešto označeno kao “non-fungible“, znači da se ne može zamijeniti čak i ako dva tipa imovine mogu imati istu vrijednost.

Primjer za to je automobil. Svaki automobil ima jedinstvene specifikacije (starost, istrošenost, razinu goriva, boja) te pronaći drugi automobil koja ima ista obilježja i istu vrijednost bilo bi praktički nemoguće, stoga ih se ne može zamijeniti.

NFT NIJE NASTAO JUČER

Obojeni novčići na blockchainu Bitcoin često se smatraju prvim NFT -ovima. Bili su vrlo ograničeni u funkcionalnosti i mnogo manje učinkoviti od NFT -ova koje danas imamo. Obojeni novčići predstavljali su različitu imovinu, uključujući kupone, imovinu, potpise i digitalno kolekcionarstvo.

Kako je 2017. Ethereum počeo biti vrlo popularan tada već poznati Crypto punkovi postavljeni su na blockchain. Tih 10.000 jedinstvenih likova uskoro su postali digitalno kolekcionarstvo. Kripto putevi su jednostavni, ali bili su neki od prvih NFT -ova nastalih u Ethereumu. Nedugo zatim, CryptoKitties blockchain igra na Ethereumu koju je razvio Axiom Zen je 2017. godine zagušila Ethereum mrežu. To je igra koja igračima omogućuje kupnju, prikupljanje, uzgajanje i prodaju virtualnih mačaka. To je jedan od najranijih pokušaja primjene blockchain tehnologije za rekreaciju i razonodu.

Ulagači poput SamsungNEXT -a i Google Venturesa nakon toga su počeli ulijevati bogatstvo u NFT -ove jer su vidjeli ogromne mogućnosti.

KAKO I MOŽE LI SE ZARADITI

Do sada NFT najveću uporabu našao je u svijetu digitalne umjetnosti, ali on je kao najveći hit sezone zahvatio sve, svijet sporta, glazbe, filma…, zbog čega se tijekom 2020. NFT tržište utrostručilo i prestiglo 250 milijuna dolara. U samo prva tri mjeseca 2021. oko NFT-a se zavrtjelo više od 200 milijuna dolara.

NFT umjetnine koje možete i sami napraviti mogu se prodati po nekoliko tisuća kuna pa ne čudi da cijeli svijet na ovaj trend gleda s uzbuđenjem.

Posljednji NFT koji je izazvao dosta pažnje je molba za posao Stevea Jobsa koju je poslao 1973. godine. NFT te molbe osnivača Applea prodan je za 23.000 dolara, ali je dokument u fizičkom obliku na aukciji postigao mnogo višu cijenu – 343.000 dolara.

Svaka prosječna osoba se najviše pita kako uopće neki komadić koda na internetu može koštati milijune dolara? Bruno nam objašnjava da “sva umjetnost vrijedi onoliko koliko je netko voljan platiti za nju pa tako i NFT-ovi”.

Kripto umjetnost (također stilizirana pod CryptoArt ili Cryptoart ) je kategorija umjetnosti koja se odnosi na tehnologiju blockchain.

Nastajući kao niša žanra umjetničkog djela nakon razvoja blockchain mreža poput Bitcoin i Ethereum sredinom do kraja 2010-ih, kripto umjetnost je brzo porasla popularnost velikim dijelom zbog neviđene sposobnosti koju pruža osnovna tehnologija za čisto digitalna umjetnička djela da ih netko kupuje, prodaje ili prikuplja.

Ako ste umjetnik ili stvarate bilo kakve jedinstvene proizvode, možete ih pokušati prodati u obliku NFT-a. Stvoriti pojedinačni NFT vezan uz kakav drugi oblik imovine može svatko, korištenjem jedne od ponuđenih platformi na Internetu. To je najveći razlog ogromne popularnosti i rasta NFT tržišta – umjetnici mogu uzeti financijski dio svojih umjetničkih djela u svoje ruke.

Kako kaže Bruno neki od umjetnika danas spajaju dva svijeta. Rade se fizički predmeti koji u sebi imaju čip koji ih povezuje s jedinstvenom reprezentacijom na blockchainu. Ne radi se samo o slikama, to su gramofonske ploče, kipovi i odjeća.

Kupnjom NFT-a kupac dobiva digitalnu potvrdu da samo on posjeduje original nekog dokumenta. NFT-ovi su po definiciji nepromjenjivi digitalni dokumenti. Mogu biti digitalni vlasnički listovi, zatim digitalne fakultetske diplome, pa digitalni certifikat o porijeklu robe, a neki hoteli čak su ih počeli koristiti kao digitalni ključ za otključavanje sobe.

Transakcije se odvijaju kroz specijalizirane mjenjačnice, imovina se pohranjuje u digitalni novčanik, a zapisi o njima trajno su pohranjeni na blockchainu – distribuiranoj knjizi zapisa koju svatko može provjeriti, ali je ne može vlastoručno promijeniti. Krađa ovakvog umjetničkog djela jednako je malo vjerojatna kao neovlaštena promjena blockchaina – dakle, digitalna je imovina u obliku NFT-a prilično sigurna.

NFT-ovi imaju funkciju koju možete uključiti i koja će vam isplaćivati postotak svaki put kad se NFT proda ili promijeni vlasnika, pazeći da ako vaš rad postane super popularan i poraste mu vrijednost i Vi imate koristi od toga.

Glavna tržišta za stvaranje ovih NFT -ova su Mintable, Rarible i OpenSea.

Da biste stvorili račun, prvo morate povezati novčanik, a najpopularniji je MetaMask. Evo nekih novčanika koje vam OpenSea omogućuje.

Novčanike se može instalirati na Vaš internet preglednik ili pak Android ili iOS

Upute za prodaju na OpenSea se nalaze na linku.

Najpoznatije platforme za kupnju i prodaju NFT-a su:

  • Opensea.io – 2.5% provizije kada se Vaš NFT proda.
  • NiftyGateway – naplaćuje 5% plus 0.30 USD na svaku sekundarnu prodaju.
  • Rarible – naplaćuje naknadu od 2.5% koju plaćaju kupac i prodavač.
  • Foundation – naplaćuje naknadu od 15% po prodaji, koju plaća prodavač.
  • SuperRare – naplaćuje transakcijsku naknadu od 3% po kupovini koju plaća kupac. Razlikuje se od ostalih po tome što na ovoj platformi radove mogu izlagati samo oni s pozivnicom jer na svojoj platformi želi imati samo visokokvalitetne radove i teži tome da na platformi ima proporcionalan broj aktivnih kolekcionara i umjetnika.

OKO NFT SE GRADE ZAJEDNICE

Ljudi stvaraju zajednice temeljene na stvarima koje posjeduju ili ih interesiraju, a sada se to događa i s NFT-ovima. Jedna zajednica koja je bila iznimno popularna vrti se oko zbirke NFT-ova pod nazivom Pudgy Penguins, ali to nije jedina zajednica stvorena oko tokena. Moglo bi se tvrditi da jedan od najranijih NFT projekata, CryptoPunks, ima zajednicu oko sebe, a postoje i drugi projekti na životinjsku temu poput Bored Ape Yacht Cluba koji imaju svoju publiku.

Naravno, aktivnosti ovise o zajednici. Tu je i emisija pod nazivom Stoner Cats. Da, radi se o mačkama koje se napuše i da, u njoj glume Mila Kunis, Chris Rock i Jane Fonda, koja koristi NFT-ove kao svojevrsni sustav ulaznica. Trenutačno je dostupna samo jedna epizoda, ali za gledanje je potreban Stoner Cat NFT.

ŠTO JE TO MINTING ?

Izrada NFT-a, tj. cijena za njegovu izradu, varira na temelju dnevnih aktivnosti, pa je potrebno pripremiti i malo ethera u novčaniku kako bi se mintao NFT. Minting je zapravo kreiranje reda podataka na blockchainu.

Tri glavna problema NFT tržišta su: visoki troškovi mintanja (objavljivanje na mrežu) umjetničkih djela, visoki transakcijski troškove mreže, te niska kvaliteta umjetničkog sadržaja koji se prodaju.

Endemic je jedini NFT marketplace na tržištu koji nudi praktički besplatni mint umjetničkih djela, koji na primjer košta i po nekoliko stotina eura na Ethereum mreži. Isto se odnosi i na transakcijske troškove mreže. To je mjesto gdje se ne događa samo kupnja i prodaja, zbog svoje socijalne komponente korisnici tu imaju i društvenu, edukativnu i informativnu ulogu.

ŠTO JE IPFS ?

Interplanetarni podatkovni sustav je projekt otvorenog koda (open source) za koji je zaslužna tvrtka Protocol Labs.

Možda najsličniji projekti koje možemo usporediti s IPFS-om su Freenet, i Bittorrent. IPFS si je uzeo za cilj izmijeniti internet na nivou protokola.

Svako računalo spojeno na mrežu može biti server. Pohrana je decentralizirana i distribuirana. Pošto objekti / sadržaj – nisu adresirani po ciljnoj IP adresi, nema potrebe za statičkim IP adresama. Ovo eliminira potrebu za posebno dodijeljenim podatkovnim centrima i umanjuje ovisnost o hosting tvrtkama.

IPFS adresira objekte po sadržaju, a ne lokaciji

Sadržaj je adresiran po svom kriptografskom hashu odnosno šifri. Ta šifra je jedinstvena s obzirom na sadržaj (datoteke, web stranice, itd.) – za razliku od trenutnog modela, koji je vezan za IP adresu servera.

Ovo adresiranje po sadržaju kriptografskim šiframa osigurava vjerodostojnost podataka, jer ako bi se i jedno slovo ili znak u datoteci promijenio, šifra odnosno hash za taj sadržaj je potpuno drukčiji.

Možemo pristupati istom sadržaju s istom oznakom bez obzira na to odakle ga dohvaćamo – čak i da je pola interneta izgubilo povezivost. Svako računalo na mreži jednom kada dohvati / učita sadržaj poput web stranice, može keširati (spremiti za kasnije) isti i postati vjerodostojan izvor tog sadržaja.

Pod trenutnim modelom, ako datoteka ili “komad” sadržaja bude premješten na drugu lokaciju / server, svi linkovi/poveznice na taj sadržaj se moraju mijenjati. S druge strane, adresiranje po sadržaju znači da je isti sadržaj – spremljen ili premješten bilo kamo – još uvijek dostupan pod istom adresom. 

KOJI JE NAJSKUPLJI NFT?

Trenutno najskuplji ikada prodani NFT (i jedno od najskupljih umjetničkih djela ikad prodanih) naziva se Everydays: The First 5000 Days. Umjetničko djelo, koje je izradio slavni digitalni umjetnik Mike ‘Beeple’ Winkelmann, prodano je za 69,3 milijuna dolara putem britanske aukcijske kuće Christie’s, što je ujedno i prvi put da je reputacijska aukcijska kuća ikada prodala čisto digitalno umjetničko djelo.

NFT predstavlja kolaž od 5.000 Beepleovih ranijih umjetničkih djela, pokazujući njegov razvoj kao umjetnika tijekom karijere. Kupio ga je Vignesh ‘Metakovan’ Sundaresan, koji je u početku ostao anoniman, ali je kasnije otkrio svoj  identitet.

  • Everydays: The First 5000 Days: 69.3 milijuna dolara

ŠTO JE METAVERSE

U njemu se naš fizički i naš virtualni svijet trebaju potpuno spojiti i postati jedan svijet. Riječ je o konceptu u čiji razvoj Facebook i Google ulažu milijarde dolara. To je zapravo potpuno nova dimenzija stvarnosti

Sve više se govori o novoj generaciji interneta poznatijeg pod nazivom – Web 3.0, mnogi smatraju da će upravo Metaverse uz blockchain tehnologiju biti ključan element interneta novog doba.

Mnogi stručnjaci iz područja tehnologije smatraju da je stvaranje virtualnog svijeta logičan iskorak u kojem će blockchain tehnologija, NFT i decentraliziranost doći do izražaja.

Metaverse je mreža virtualnih, 3D okruženja u kojima ljudi mogu komunicirati jedni s drugima i digitalnim objektima, dok upravljaju avatarima, odnosno digitalnim verzijama samih sebe.

U tom obliku odlazit ćemo u teretanu, na koncerte i u šoping. Uz pomoć visoke tehnologije – bol, tapšanje i dodir osjetiti ćemo na vlastitoj koži u fizičkom svijetu.

Kriptovalute su već postavile temelje za suvremeni financijski sustav te potpuno otvorenu i transparentnu ekonomiju.

Zahvaljujući blockchain tehnologiji svaka transakcija i prijenos imovine su sigurno pohranjeni, a informacije o njima su lako dostupne. Dodatno, veliki iznosi se mogu slati velikom brzinom uz niske naknade.

NFT će također imati veliku ulogu jer će ljudima i tvrtkama dati potpuno vlasništvo nad svim digitalnim predmetima, posjedima pa i likovima unutar Metaverse igara. NFT su digitalni certifikati koji uz pomoć blockchain tehnologije bilježe prijenos vlasništva digitalnih predmeta

Tvrtka Polygonal Mind trenutno razvija sustav koji će omogućiti ljudima da kupuju 3D avatare kao NFT-ove. Jednom kada ih kupe korisnici će ih moći koristiti u igrama (kao skin), ili u drugim dostupnim Metaverse svjetovima.

Hvala Vam što ste odvojili svoje vrijeme za nas i ukoliko ste zainteresirani za suradnju ili nam se samo želite pridružiti javite nam se na linkove:

🔗IT ZAJEDNICA RIJEKA:

📲 +385996768133

⌨ rene@46elks.com

Facebook grupa

Facebook stranica

LinkedIn

Meetup

46 ELKS

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search