Sara Jurišević: Boje – od osobnih spoznaja do brendiranja

 In Sažetak razgovora

Autor: Deborah Brakus Kršul

U sljedećem razgovoru predstavljamo jedinstven i inovativan projekt BeeUnique koji je osnovala Sara Jurišević, te nam je odgovorila na razna pitanja koja nas interesiraju na svakodnevnoj bazi:

  • Koliko je važno iskoristi boje kod prvog dojma?
  • Kako je nastao njen logo i sama fasciniranost bojama?
  • Kako se radi analiza boja?
  • Primjena boja na proizvodima.
  • Koje emocije pobuđuju određene boje?
  • Koja je najpopularnija boja i zašto?
  • Primjena boja u izradi internet stranice ili aplikacija.

Sve to saznajte u sažetku razgovora i na našem Youtube kanalu.

Sara je u studenom 2020. godine s idejom BeeUnique odnijela pobjedu na polufinalu Startup akademije u Buzetu. Boje su jako važan i jednostavan način komunikacije. S određenom bojom možemo potaknuti razne osjećaje kod naših korisnika i zato moramo biti svjesni što koja boja poručuje o nama i našem brandu. Možda komuniciramo riječima sigurnost i pouzdanost, ali koristimo boje koje govore suprotno? Sara Jurišević će nam približiti temu boja. Sama saznanja o njima je stekla kroz vrijeme, istraživanjem. Izuzetno je aktivna na LinkedInu i piše kolumnu za lifestyle portal Stiluetu. Više o analizi boja saznaj na https://beeunique.com.hr/ – web stranici koju je Sara sama izradila (kao i logo) s misijom da svima približi svijet boja.

Analiza boja je alat kojim se biraju boje koje su pojedinoj osobi najprikladnije po pitanju odjeće, šminke, modnih dodataka, boje kose ili noktiju.

Kako je krenula zainteresiranost za boje ?

Krenula sam od sebe, tražila sam nešto posebno i drugačije dok sam pronalazila sebe u nečemu novog i drugačijem. Došla sam do logičnog zaključka kako mi neke boje pristaju, a druge ne iako nisam znala zašto je to tako. Tada sam shvatila da postoji cijela jedna disciplina koja je zove teorija boja koja svakoj osobi pojedinačno može ukazati koje joj boje u jednoj paleti najbolje odgovaraju. Te je boje onda preporučljivo koristi kod izbora odjeće, boje kose ili šminkanja. Ja sam bila zainteresirana kako to najbolje iskoristi u poslovnom smislu.

Koliko je važno iskoristi boje kod prvog dojma?

Uzmimo primjer razgovor za posao gdje često zaboravimo važnosti izgleda. Kada mi uđemo u prostoriju ta osoba koja je preko puta nas će nas podsvjesno svrstati u neku grupu i tada se može dogoditi da netko tko drugačije zrači ostavi bolji dojam.

Istraživanja pokazuju da na taj prvi dojam najviše utječu dobar izbor odjeće, dobar parfem, pozitivan i samouvjeren stav i pozitivan govor tijela. Prvi stupanj spremnosti na razgovor je sigurnost koja se stječe kada se zna što se želi i tada su odgovori jasni. Drugi je taj da se vi osjećate dobro u vlastitoj koži.

Kako se radi analiza boja?

Analiza boja je alat kojim se biraju boje koje su pojedinoj osobi najprikladnije po pitanju odjeće, šminke, modnih dodataka, boje kose ili noktiju. BeeUnique je baziran na otkrivanju boja koje najbolje pristaju svakoj pojedinoj osobi. Postoje 4 glavna godišnja doba. Svako godišnje doba sadrži 4 potkategorije. Teorija boja se dakle bazira na 16 grupa. To znači da se osobu svrstava u potkategoriji  i dobiva svoju paletu koju dijeli s osobama iste potkategorije, ali po potrebi se paleta može detaljnije obraditi i personalizirati.  Analiza je podijeljena na 2 djela. Prvi dio odnosi se na boje odjeće. Osoba koja se analizira mora ispod lica staviti odjeću ili materijale različitih boja kako bi se mogao utvrditi sklad s kožom. Drugi dio analize vrši se s ruževima za usne.

Kako velike tvrtke primjenjuju boje na proizvodima?

Za primjer smo uzeli bocu od Coca Cole koja je imala svoju standardnu etiketu, kada se počela proizvoditi inačica bez šećera ona je imala drugačiju etiketu. S vremenom su počeli mijenjati dizajn boce da bi Coca Coli bez šećera približili kupcima kako bi bila slična onoj sa šećerom. Možemo pretpostaviti da je cilj tog rebrendiranja da Coca Cola bez šećera zamjeni potpuno izgledom i okusom onu sa šećerom. Cilj je kroz manipulaciju boja te dvije etikete učiniti identičnima da na kraju kupac niti ne vidi razliku između ta dva proizvoda.

Kako je nastao BeeUnique logo?

Vodila sam se time da treba biti jednostavan i da ne treba imati više od tri boje, te sam se potrudila sama ga izraditi. Cilj je bio da bude na bijeloj podlozi i da središte bude oblik zvijezde, odabrala sam boju između žute i narančaste. Ta boja predstavlja svjetlost s oblikom zvijezde, a u sredini je izraženo slovo “U” u smislu Bee You, ti si zvijezda i poseban u tom smislu. To je bila poruka koju sam ja htjela dati kroz logo.

Koje emocije pobuđuje određena boja?

Optimizam se veže uz žutu boju većina logotipa tvrtki koje se bave poštanskim uslugama koriste žutu boju i to je međunarodno prepoznatljivo kao i neki lanci prehrane. Dok sve društvene mreže koriste plavu boju koja označava povjerenje i sigurnost i koja je po statistikama najdraža boja. Crvena boja se povezuje s vatrom, krvlju i pobuđuje akciju, emocije, strast, agresiju, ali i povjerenje. Poznati brendovi koje koriste crvenu boju su Coca-Cola, Red Bull i YouTube. Ljubičasta boja predstavlja luksuz i veličanstvenost. Evocira glamur, nostalgiju, romantiku, ali i moć. (Yahoo, Cadburry). Zelena simbolizira harmoniju i prirodu, a pobuđuje osjećaj opuštenosti, mirnoće, povjerenja, itd. (Android, Starbucks).

Da li postoje neki trendovi u upotrebi boja?

Smeđa boja je prije bila nepotrebno neželjena zbog same sebe i zadnje vrijeme se sve češće upotrebljava. Prema anketama u Europi i SAD-u smeđa je boja daleko najmanje voljena i cijenjena. Smeđa je boja danas korištena u designu, često kao zamjena za crnu. Pronalazimo ju nerijetko kao simbol zdravlja i ”zdravoga” na policama trgovina kao i pakiranja bio hrane u smeđoj boji, ali isto tako možemo koristiti smeđi šećer kao ”zdravija” alternativa bijelom. Ta je boja jedna od rijetkih koja može probuditi sva osjetila. Na prvi pogled nas asocira na prirodu i šume. Miris nas podsjeća na miris kave, čokolade i mokre zemlje nakon kiše.

Koja je tvoja najdraža boja?

Moja boja u kojoj se pronalazim je crvena i sva sreća u svojoj paleti imam nekoliko crvenih nijansi koje mogu dobro iskoristiti. Prvenstveno se smatra kao boja krvi, mesa, označava vitalnost, pa i muškost, a preko toga agresiju. Rimski bog rata, Mars imao je kao svoju boju upravo crvenu. Danas znamo da se planet Mars tako zove zbog svoje boje, odnosno željeznog oksida na njemu. Danas crvenu vidimo oko sebe na cesti jer daje znakove opasnosti. Neka istraživanja ukazuju na to da kada osobe borave u prostorijama s crvenim zidovima povećavaju im se otkucaji srca i zbog toga i proizvodnja adrenalina što izravno utječe na povećanje energije, nervoze i agresivnosti.

Poruka za kraj: “Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas. Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.”

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search