“Remote rad iz perspektive poslodavaca i zaposlenika” | IT zajednica Rijeka

 In Sažetak razgovora

Autor: Deborah Brakus Kršul

🔊 TEMA:

– Remote rad kao freelancer vs. zaposleni u većoj firmi

– Prednosti i mane rada iz remote lokacija (doma/coworking?)

– Pandemija kao pokretač

– Dynamic reteaming

– Izazovi hibridnih radnih prostora

– Budućnost middle managmenta nakon završetka pandemije

🙎🏻‍♂️ VODITELJ:

RENE BRAKUS partner u 46ELKS, tvrtka koja nudi laku integraciju SMS, MMS i VOICE usluga. Strastven oko stvaranja preduvjeta za dijeljenje znanja i jačanja povezanosti unutar IT zajednice u Rijeci.

Kao i uvijek, ako ste slučajno propustili live, razgovor možete pogledati na linku:

U današnjem live sastanku smo imali prilike ugostiti četiri stručnjaka koji su nam iz svoje perspektive freelancera i poslodavca dočarali remote rad.

Kako su se oni prilagodili radu od kuće i jesu li ga obavljali prije pandemije i hoće li nastaviti s takvim radom i zašto ?

REMOTE WORK JE POSTALA KLJUČNA RIJEČ 2020.

Ta 2020. godina osim same pandemije priuštila nam je mnoge izazove kroz koje smo morali improvizirati kako bismo došli do najboljeg mogućeg rješenja za svoje poslovanje i život.

Dio tih izazova je uključivao nove uvjete remote i hibridne načine rada kojima su se neke kompanije prilagodile brže i lakše nego druge.

Naši današnji gosti 🧑🏻👦🏻🧔🏻👨🏻 :

JUANLUIS LOZANO – inače iz Venecuele, korijeni su ga povukli da se doseli u Hrvatsku točnije u Rijeku. Programer, Front End Developer koji radi remote za Irsku tvrtku Annertech.

TIN CRNKOVIĆ savjetnik za softver, programiranjem se bavi od 2009. godine. Uglavnom radi kao freelancer za US klijente, radi i živi u Amsterdamu zadnje dvije godine i inače je također naš Riječanin.

KARLO ŠEGOTA – vlasnik tvrtke SOMNUS IT u industriji je od 2016. godine. Posluje većinom sa stranim klijentima.

FILIP PRAVICA – završio je gimnaziju u Rijeci, nakon čega je preselio u Zagreb gdje je neko vrijeme živio i radio. Konačno je 2013. godine preselio u Amsterdam, a zadnje vrijeme je sve češće u Rijeci. Kao softver inženjer i konzultant je većinom radio za banke, konzultantske tvrke i online gaming agencije. Kao freelancer radi već od 2016. godine.

TKO SU ZAPRAVO FREELANCERI I ZAVIDIMO LI IM S PRAVOM ?

Ovaj pojam je relativno nov u Hrvatskoj te povlači puno dodatnih tema koje se vežu uz njega i čini se da su oni budućnost tržišta rada.

Klijente se najčešće može pronaći putem platformi koje služe kao posrednici za rad poput UpworkaPeoplePerHourFiverra ili ostalih, mnogobrojnih platformi na Internetu.

Koliko god se nama čini da je takva osoba slobodna u kreiranju svog radnog vremena često su tu obaveze i sastanci kojima je potrebno prisustvovati kao i izazov kreiranja radnog prostora u onom životnom. Od pregovaranja s klijentom do naplate sve odrađujete sami. I dalje postoji rokovi i zahtjevi klijenata, a granica između poslovnog i privatnog je puno manja nego kod “klasičnog” posla.

Prednost bi svakako bila mogućnost rada (iz Hrvatske) sa stranim klijentima te naplate veće cijene nego u slučaju da radimo s domaćim klijentima (veća primanja, a manji troškovi življenja). Mogućnost putovanja i odmora uz rad jer možete posao odraditi na laptopu.  

Za Filipa je prednost to što nemaš gubitak putovanja na posao i nakon završenih sastanaka možeš raspolagati sa svojim vremenom kako ti odgovara za dovršiti ugovoreni projekt. Više naginje hibridnom načinu rada jer ako nemaš radnu sobu obavljanje posla je vrlo često pravi izazov i smatra da bi se trebao kombinirati radu u uredu i od kuće.

Karlo se također slaže da je vrlo bitna stavka putovanje na posao i svi popratni troškovi koji idu s time, kao i pauze u vrijeme kada Vam nisu potrebne. Ali naravno da takav način obavljanja posla ima i svoje mane di se često dešava da čovjek poistovjeti stan sa radnim prostorom što baš i nije dobro. Također se ponekad osjećaš kao da si na raspolaganju 24 sata za poslodavca.

Tin smatra da je samokontrola i disciplina ključna da takav način rada, puno je lakše ako si se sam odlučio za takav način rada nego ako ti je isti nametnut.

Juanluis je pak važan aspekt društvena interakcija s kolegama i smatra da je to potrebno nadoknaditi na neki način. Zapravo nemaš kontakta s nikim osim ukućanima.

ŠTO SE SA REMOTE RADOM DESILO U PANDEMIJI ?

U pandemiji je rad kod kuće za mnoge postao svakodnevica, a čini se da i mnoge tvrtke žele nastaviti takav rad i nakon korone

Uredi su se mnogima preselili u kuće i stanove, škole na televiziju, a kako bi se smanjila mogućnost zaraze, poslodavci određenih sektora poslali su svoje “ljude” kući. Mnogi dnevni boravci, kuhinje, blagovaonice i dječje sobe pretvoreni su u improvizirane kancelarije. Novoj situaciji morali su se prilagoditi svi – i radnici i poslodavci.

Za Tina remote rad je postao potpuno drugačiji u pandemiji jer nisi mogao imati običan život nakon tog rada nego si bio prisiljen biti u kući i ako je nekome to bio prvi susret sa radom od kuće mogao bi zaključiti da je to ustvari loše.

KAKO SU SE NAŠI GOSTI NOSILI SA RADOM OD KUĆE U PANDEMIJI ?

Rene smatra da veliki izazov raditi od kuće u pandemiji jer se vrlo lako pomaknu granice radnog vremena i druženja sa obitelji te ponekad nije lako sve skupa uskladiti.

Jedan gost IT zajednice Rijeka se odlučio čak oblačiti formalnije da bi uvjerio klince kako tata ide sada raditi i tako se snalazio.

Što se tiče druženja Juanluis se snašao tako da su se susjedi nalazili u parkiću na kavama i tako nekako održavali druženja djece i komunikaciju sa odraslima uz poštovanje svih razmaka i mjera i to mu je puno značilo. Smatra da je to nekom početniku freelanceru mogao biti veliki problem.

Pa naravno pošto su cijele obitelji bile doma to je bio izazov naći radni prostor u miru i tišini za sebe i djecu ako su pohađali online nastavu smatra Filip, ali se ipak nekako razvio taj dio sa svi imaju obitelj koja im zna uletjeti u prijenos sastanka.

Za Karla i Tina koji nemaju klince taj dio ipak je bio malo lakši jer je svatko imao svoju sobu za rad u stanu.

KAKO KARLO KAO POSLODAVAC GLEDA I ODRŽAVA REMOTE WORK ?

Rođeni Riječanin koji živi na relaciji Zagreb – Rijeka već duže vrijeme. Dio njegovo tima lociran u Zagrebu, a drugi u Rijeci i podržava način da se kombinira remote i rad iz ureda.

Uskoro idu i kod klijenta di će boraviti na dogovorima tjedan dana i on podržava rad na taj način što odgovara i njegovim zaposlenicima, dok nakon toga opet mogu dva tjedna raditi od kuće.

JUNIORIMA SE SADA PUNO TEŽE UKLOPITI U REMOTE RAD NEGO SENIORIMA ?

Zadnje vrijeme se sve više može primjeriti da su se tvrtke dosta zatvorile za juniore i ne dobivaju prilike za posao kao prije, kao da se odlučilo da će se to odgoditi za neko vrijeme poslije pandemije.

Sama činjenica da junior ima neki probni rok i uvođenje u posao možda trenutno odbija poslodavce da ih zaposle jer je u ovim uvjetima to teško odraditi. A i u početku same krize je dosta poslova otkazano i sam proces uhodavanja u remote rad je trajao neko vrijeme.

Dino Budimić je u komentarima napomenuo kako osobno misli da je senior programerima koji do sada nisu tako radili puno lakše prilagoditi se radu od kuće jer mogu biti samostalni dok smatra da je za juniore situacija sada nepovoljna.

Karlo kao poslodavac se u potpunosti slaže s kolegom. Jer komunikacija s kolegama i učenje u uredu je ključno za napredak i razvitak, kada ti imaš kolegu koji te uči i mentorira je vrlo teško zamijeniti nekakvih online sastancima i savjetima.

Juanluis je odlučio citirati jedan post koji je nedavno pročitao i za koji smatra da sve govori o toj temi: ” Budi senior kojeg si trebao kad si bio junior”.

TREBA LI POČETI TRAŽITI I ULAGATI U INFORMATIČKE TALENTE VEĆ U OSNOVNOJ ŠKOLI ?

Filip smatra da bi trebalo početi IT talente već u osnovnoj školi i ulagati u njihovo obrazovanje u tom smjeru.

Rene je htio napomenut da se u CTK Rijeka već radi s klincima u Python te s njima radi prof. Boneta iz gimnazije Andrija Mohorovičić i već osvajaju natjecanja ali nažalost to sve prolazi relativno nezamijećeno.

Više o zanimljivijom razgovoru poslušajte u videu.

🔗 IT ZAJEDNICA RIJEKA:

Facebook grupa

Facebook stranica

LinkedIn

Meetup

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search