Niccol i Gordana: Biti virtualne asistentice u doba pandemije

 In Sažetak razgovora

Doba je pandemije, i kao što smo svi imali prilike vidjeti mnogo se poslova počelo obavljati online ili od doma. Za neke se nismo začudili, za neke smo jedva dočekali vidjeti njihovu online inačicu, a neki su upravo u pandemiji prepoznali svoj potencijal i obogatili tržište rada. Jedan od takvih primjera je i Konigo, maleno poduzeće koje vode Niccol Heraković i Gordana Tatalović, a s njima smo ovog puta pričali o tome kako uspijevaju biti virtualne asistentice!

Kao i uvijek, ako ste kojim slučajem propustili live, možete ga pogledati na linku:

Prije nego što krenemo na samu temu, upoznajmo ove dvije sposobne, kreativne i poduzetne djevojke!

Gordana je inače rodom iz Ogulina, a zadnjih 15 godina živi u Rijeci. U naše krajeve došla je radi studija hotelijerstva, a za vrijeme fakulteta bavila se mnogim sezonskim poslovima (gdje je također imala prilike naučiti i usavršiti se u puno stranih jezika). Nakon toga, Gordana je radila u prodaji, što joj je donijelo vrijedno iskustvo rada s ljudima i shvaćanja zakonitosti maloprodaje, a nakon toga je fokus prebacila na rad u administraciji.

Niccol je inače iz Opatije, i kako sama kaže, cijeli život je nešto radila! Od čuvanja djece, pa do freelancea za vrijeme studija, do boravka u Francuskoj, rada u call centrima, Niccol je također skupila vrijednog radnog iskustva.

Posljednje radno iskustvo dijelile su radom u naftnoj firmi, gdje su obavljale vrlo dinamičan i nepredvidljiv administratorski posao. Ondje su se upoznale, sprijateljile i radile 2 godine (iako se po obimu posla činilo, našalila se Niccol, kao da je prošlo 10)! No, stigla je pandemija, i nažalost (ili sreću?) obje su se našle bez posla. Imajući na umu da će i to jednog dana završiti, a administrativni posao zapravo ne staje, Niccol je pala na pamet ideja o otvaranju firme za administrativnu asistenciju! Nakon prijave na poticaje za samozapošljavanje i uspješnog otvaranja zajedničkog poduzeća, ostalo je stvar prošlosti!

U nastavku donosimo skraćeni Q&A razgovora!

IT: Obje imate mnogo radnog iskustva – svugdje ste bile, obavljale razne uloge. Je li to skoro pa preduvjet za virtualne asistente?

Da, što je veća širina znanja to je lakše prilagoditi se klijentu koji traži nešto specifično, ili pak onom koji traži simultano obavljanje pet različitih stvari“, rekla nam je Niccol. Gordana je dodala kako zapravo asistiranje nikada nije bio problem baš zato što su svašta radile i probale, a komunikacija i iskustvo s ljudima ovdje su bili od ogromne pomoći.

IT: Možete li nam ispričati kojim se točno poslovima bavite? Postoje li u vašem poslu neke ‘klasike’ koje obavljate?

Gordana nam je pojasnila da u biti klasike ne postoje, no ako ćemo govoriti o široj slici, te poslove možemo opisati kao administrativni.

Uz to, Niccol i Gordana bave se i pisanjem kreativnog sadržaja za web stranice, izradom i održavanjem Facebook stranica, održavanjem komunikacije s klijentima, pisanjem projektnih planova itd.

IT: Budno oko IT-a vas je spazilo preko Sanjinog članka, a tamo smo saznali da zapravo u Hrvatskoj postoji jaka zajednica virtualnih asistenata. Koliko vam je to pomoglo u prvim koracima u vidu nekakvog oslonca?

Niccol nam je otkrila kako se u početku nisu uključile u zajednicu, već su na nju naišle tek kasnije.

Kada su u pitanju zajednice, uvijek postoji onaj „slon u sobi“ koji se tiče konkurencije. Po tom pitanju, kaže Gordana, „ne postoji toksična konkurencija. S svijetu je ta zajednica toliko jaka da smo mi samo jedna kap u moru. Zdrava konkurencija je uvijek dobra da nudimo kvalitetnije usluge, da se savjetujemo. Ne vidim konkurenciju kao lošu, uvijek neku pozitivnu stranu!“.

IT: Kako vam ta zajednica danas pomaže? Koristite li ju za pronalazak novih klijenata ili se koristite nekim drugim platformama? Kako pronalazite nove klijente?

Niccol i Gordana su nam rekle kako često za pronalazak klijenata prate oglase na burzi rada (primjerice za administrativno osoblje), te se jave na oglas i prezentiraju svoje usluge (i to pogotovo kad su poslovi gdje nije nužna fizička prisutnosti osobe).
Što se tiče platformi, postoje grupe na Facebooku, LinkedInu, forumima, ali i platforme poput Upworka i Freelancera gdje komuniciramo sa potencijalnim klijentima, kaže Niccol, te je naglasila kako imaju veliku podršku naših bivših poslodavaca i kolega koji ih preporučuju!

IT: Iako obje znate jako puno toga i imate mnogo radnog iskustva (možda jedan direktor toliko nema koliko imate vi!), vi i dalje ulažete u sebe i trudite se učiti nova znanja. Otkuda crpite motivaciju?

„Živimo u vrijeme kada je obrazovanje jako bitno. Svo to znanje se može naplatiti. Velika prednost jesu novi klijenti ali i kredibilitet koji mi dajemo i kojim opravdavamo cifru koju tražimo.“, kaže Niccol.

Gordana je pak krenula na tečaj knjigovodstva, i na to je krenula kako bi mogla voditi kniige za Konigo, a kada to savlada, to će biti još jedna opcija koju će moći nuditi svojim klijetima, ispričala nam je.

IT: Po vama, zašto su ljudima potrebni virtualni asistenti?

Neki se ne žele baviti s određenim stvarima ili nemaju vremena. Neki to pak ne znaju, nekima se ne da, a neki ne žele gubiti svoje vrijeme na ono što im je dosadno i ne želi na to misliti“, kaže Gordana.

Zapravo, stvar je praktičnosti. Neke stvari ne isplati se raditi sam i izgubiti puno vremena na učenja, svladavanje ili pak dugotrajnu birokraciju i na kraju se svodi na pitanje isplativosti uloženog vremena – možemo li to vrijeme pametnije potrošiti?
Birokracija je nekima frustrirajuća, ali Niccol i Gordana su kreativne osobe koja daju zanimljiva rješenja na neke probleme, a birokracija je tu (nezaobilazni) uvod u priču. “Ona je je početak, ali s njom mi imamo kreativnija rješenja!“.

IT: Koliki vam je omjer inozemnih, a koliki stranih klijenata? Pretpostavljamo da imate prednost u tome što imate puno kontakata s EU regulativama. Prepoznaju li tu prednost i klijenti?

Hrvatski rad se definitivno cijeni, prepoznaje se skromnost, mentalitet, kvaliteta rada i činjenica da smo posebna nacija kada je u pitanju rad“, rekla nam je Gordana.

U nastavku nam je ispričala kako većinom imaju domaće klijente, te da je to velikim dijelom zato što ih postojeći klijenti i poznanici preporuče! Dobar glas daleko putuje!

IT: Budući da ste tim, moramo pitati, tko više uspostavlja komunikaciju?

Niccol i Gordana odgovorile su nam kako se uvijek trude svu komunikaciju odrađivati zajedno, kroz zajedničke ili konferencijske pozive, a nakon toga klijent diktira kakva mu vrsta komunikacije najviše odgovara. Trudimo se da obje budemo u komunikaciji prisutne i da svaka odrađuje svoj dio posla, rekle su nam.

IT: Možete li nam opisati kako se vaš posao razlikuje od poslova kojeg obavljaju agencije?

Sa virtualnim asistentom više se povežeš i ideš puno dalje nego od onog za što si ga mislio angažirati“, rekla nam je Gordana. Radi se i personalnijem pristupu, a specifičnost njihovog posla je također što u konačnici klijent uvijek dobije više nego što je tražio i platio, kroz brojne savjete, a suradnja je obostrano uspješna!

IT: Kako teče promocija vaših usluga nakon obavljanja posla s klijentom? Kako vam se nakon toga posao dalje širi i kako date osobi do znanja sve što radite?

Gordana nam je pojasnila da se sve to nekim svojim tokom događa kroz suradnju. Primjerice, dok klijent čeka na obavljanje jednog zadatka, stvori se neka nova ideja koju one ili mogu riješiti i napraviti, ili mogu pružiti savjet kako!

IT: Posao virtualnog asistenta doista zvuči turbulentno. Kako organizirate svoje vrijeme i balansirate toliko poslova odjednom?

Shvatile smo da vrijeme ne postoji i da je to jako relativno“, kroz smijeh nam je rekla Niccol!
No na kraju krajeva, sve se nekako posloži, nastavlja. Gordana se nadovezala da je zapravo stvar kao i u svakom poslu: „neke dane si turbo produktivan, a u nekima jednostavno ne ide. Organizacija vremene je nekad stvarno čudo!“.

IT: Puno vašeg poslovnog vremena, uz svoje privatno, provodite na društvenim mrežama. Kako to balansirate?

Niccol nam je tu ispričala kako bi ono vrijeme koje bi prije provela scrollajući po društvenim mrežama sada provodi efikasno.
Treba imati discipline za rad od kuće i da kad si doma – da radiš, i da nisi na godišnjem. Nas dvije uvijek smo tu jedna za drugu da se na to podsjetimo i ako je neka nešto zaboravila samo odradimo, imamo neku povezanost. Jako smo različite ali svaka odrađuje svoj dio posla.“, kaže Gordana.

IT: Čini nam se kako, iako turbo, vaš posao je super baš zato što ste stalno okružene motiviranim ljudima! Kako to utječe na vas?

Mi kao virtualni asistenti nemamo branšu u kojoj smo stalno, imamo velik dijapazon klijenata i svaki dan je neki drugi posao, neka nova nevjerojatna ideja, gdje dobivamo puno širu priliku za osobni razvoj“, ispričala nam je Niccol.

Gordana se nadovezala kako nakon svakog završenog projekta realiziraju nove usluge koje mogu ponuditi, što opet otvara priliku za rast. Zvuči sjajno!

Često svaka naša priča na IT Zajednici završi s hrabrošću, ali ne onom nepromišljenom, već onom kada ona ima smisla. Tako su Niccol i Gordana pozitivni primjer onoga što se događa kada sa super idejom izađemo iz zone komfora i zakoračimo u novi svijet sjajnih mogućnosti! Pandemija je zaista neke stvari korjenito promijenila, no one su pravi dokaz da se i u nesigurnom okruženju mogu ostvarivati ideje i stvarati nove prilike!

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search