Mirjana Fijolić: Vještine i znanja za uspješan početak karijere

 In Sažetak razgovora

Kada krenemo samo razmišljati o početku karijere i ulasku u poduzetništvo, javlja se ogroman mix različitih emocija. Tu su strah, nesigurnost, neizvjesnost, neznanje, ali i strast, znatiželja, poriv i ljubav za ono prema čemu želimo ići…
To je sve posve normalno! No svakako, postoje određene stvari koje možemo napraviti, a koje nas mogu pripremiti na početak nove poslovne i poduzetne avanture. O tim stvarima najbolje zna Mirjana Fijolić!

Mirjanino obrazovno i poslovno putovanje zaista je impresivno! Školovala se u Zagrebu, Londonu i SAD-u, te je magistrirala marketinški menadžment. Između ostalog, Mirjana je mentorica za žene poduzetnice u britanskoj organizaciji Cherie Blair Foundation for Women, u programu Mentoring Women in Business Programme, kao i u Algebra LAB-u.

Profesionalno iskustvo stekla je radeći kao stručnjakinja za odnose s javnošću i marketing, edukatorica poduzetnika i nezaposlenih osoba, mentorica i novinarka na televiziji, radiju i novinama. Mirjana je ujedno i urednica i novinarka poslovnih medija, predaje kolegije Menadžment malih i srednjih poduzeća i Poslovno upravljanje, te je organizatorica nekoliko okruglih stolova na temu ženskog poduzetništva i žena inovatora u suradnji s britanskim veleposlanstvom i partnerima iz Londona.

Šlag na kraju: urednica je i vlasnica portala za poduzetnike početnike www.mojbiz.com.

Ako ste kojim slučajem propustili razgovor, nema frke – pripremite si šalicu čaja ili kave, blok i kemijsku i upustite se u ugodan i zanimljiv razgovor u kojem se pričalo o vještinama, znanjima, idejama i stavovima koji značajno pomažu ako ih se usvoji na početku karijere.

Nakon razgovora, savjete smo sumirali u nekoliko glavnih klastera:

1. Iskoristite potencijal inkubatora i hubova!

Ne postoji univerzalan savjet što i kako napraviti na početku karijere, stoga je najbolje krenuti od pitanja u kojoj se sredini nalazite i koliko vas ona potiče na rad i razvijanje. Također, važna su i pitanja koliko je naša ideja tržišno ostvariva i je li poduzetništvo uopće put za nas. Trenutna situacija u svijetu, a pogotovo u Hrvatskoj i nije najsjajnija, a s obzirom na pandemiju teško je planirati i raditi unaprijed, a još teže razmišljati o gradnji karijere.

No s druge strane, ističe Mirjana, nije sve tako sivo. I dalje postoje poticaji za samozapošljavanje, a ljudi unatoč situaciji i dalje pronalaze načine kako ostvariti svoje poslovne ideje. Tu je učenje jako važno, a još je važnije svoje znanje uspjeti odmah primijeniti u praksi.

Ako ćemo znanje držati u sebi i prokrastinirati, bit ćemo na mjestu jer ne opredmećujemo to znanje“, kaže Mirjana.

U tom smislu jako su bitna okupljanja u inkubatorima i hubovima jer upravo u tim sredinama naša ideja ima priliku izaći na vidjelo i opredmetiti se. Postoje pravila i kriteriji kako se pridružiti inkubatorima, no svakako su ti prostori sjajni za iskoristiti sav njihov potencijal zbog niskih troškova (poput činjenice da ne moramo razmišljati o stvarima poput prostora za rad), otvaranja prilike pristupa zajednici s drugim poduzetnicima i stručnjacima što konačno stvara okolinu u kojoj možemo napredovati!

U Hrvatskoj postoji puno takvih mjesta, neka od njih su u Rijeci PORIN i Startup Inkubator.

2. Iskoristite prilike za stipendiranje!

Kada se odmaknemo od vlastite sredine imamo priliku naučiti nešto novo, iskusiti nove načine poslovanja, funkcioniranja i dinamike te je pred nama izazov prilagodbe novoj sredini i drugačijem sustavu kulturnih vrijednosti.

Mirjana savjetuje iskoristiti prilike stipendiranja (što je i sama iskusila boravkom u Londonu), poput onih što ih pruža European Job Days. Osim otvaranja poslovnih prilika i učenja, boravak u inozemstvu pomaže i u učvršćivanju brojnih drugih vještina, poput jezičnih i komunikacijskih!

3. Radite na informalnom znanju!

Za plasirati se na tržište rada ili postati djelom istog jako je važno znanje i vještine koje sami stječemo neformalnim obrazovanjem, kao što su proaktivnost, komunikativnost, računalne vještine i slično. One nam, osim kao izvrstan addendum našoj poslovnoj ali i privatnoj personi, mogu pomoći u kristaliziranju spoznaje onog što nam paše, što želimo, u čemu smo dobri i u kojem smjeru krenuti.

4. Iskoristite priliku mentorstva!

Bilo da ste osoba koja mentorira ili koja je mentorirana, u mentorskom odnosu svatko je na dobitku!

Od mentora imate priliku inspirirati se i učiti, i to kroz iskustva rada u raznim firmama i projektima. Uz to, mentor vam može otvoriti razna vrata za bolje i izazovnije poslovne pozicije. Mentori također rastu u odnosu, kaže Mirjana. Mentorskim radom obje strane osim divnog iskustva uče zajedno kroz rješavanje problema i međusobno se motiviraju.

Naša Višnja upitala je Mirjanu je li ona dostupna za mentoriranje, na što je Mirjana rekla da se svi zainteresirani mogu javiti preko mojbiz.com ali i na LinkedInu!

5. Uložite u sebe!

Najteže je ujedno i najvažnije, a to je krenuti! Mirjana smatra da je bilo kakav rad dobar rad – radi li se o plaćenom, volonterskom ili bilo kakvom drugom.

Ona jako puno volontira, a svoje iskustvo volontiranja opisala nam je ovako: “Postoje stvari puno vrjednije od novca. Kada volontiram, učim više, apsorbiram, nije mi novac na pameti. Stoga se opuštenije osjećam, au tom svijetu i dobivam i pomažem!“.

Isto je i s firmama. Na prvu uvijek pomislimo kako se ne isplati volontirati u nekoj firmi, no ako na to gledamo kao na ulog u vlastito znanje, tada će nam se percepcija volontiranja ipak malo odmaknuti od novčane strane i krenuti prema onoj gdje dobivamo vrijedno znanje, iskustvo i stječemo poznanstva dok činimo dobro i pomažemo.

Ulagati u sebe možete i kroz razne tečajeve, knjige, usavršavanja… Ulog u sebe, svoje znanje i vještine nikada nije ulog u prazno, i uvijek će vam se mnogostruko vratiti!

6. Budite kreativni u predstavljanju!

U prijašnjim razgovorima, kada smo pričali s Višnjom, ona je spomenula važnost izgradnje dobrog portfolija i prije odlaska u firmu te ostavljanja digitalnog traga na Internetu.

S time se slaže i Mirjana – konkurencija danas je velika, stoga je jako važno istaknuti se od mase i pokazati zašto smo baš mi posebni i što nas čini pravom osobom za neki posao. Copy-paste Europass životopisi sada su stvar prošlosti, a kreativno predstavljanje postalo je važno u svakoj industriji, a ne samo kreativnoj.

Što se tiče samog razgovora za posao, Mirjanin je savjet da budete što jasniji po pitanju toga što možete ponuditi, kako ćete raditi i na koji način. Izuzetno je važno pronaći dobar omjer profesionalnosti, ali i kreativnosti tako da bismo ostali u dobrom pamćenju.

7. Intrapreneurship? Odlična stvar!

Intrapreneurship (ili unutar poduzetništvo) se odnosi na poduzetništvo unutar rada već postojeće firme. Jednostavnije rečeno, to je zaposlenik koji se ponaša kao poduzetnik dok je zaposlen u nekoj firmi.

Mnoge velike firme njeguju Intrapreneurship jer se pokazalo da donosi kvalitetna rješenja i veće zadovoljstvo i potencijal zaposlenika. Jedan od većih primjera je Happy Meal, što je bila ideja zaposlenika McDonaldsa koja je i dan danas aktualna!

Mnoge hrvatske firme nemaju praksu svojim zaposlenicima davati kreativnog prostora za rad, ali ako se želite okušati u tome, Mirjana savjetuje da krenete prvo s ukazivanjem na ono što ne štima i u čemu vidite potencijalni problem te za što možete ponuditi bolje ili kvalitetnije rješenje.

Poduzimanje je ono što čini poduzetnika. No ipak, treba biti oprezan da ne ulazimo u sukobe, već s poštovanjem istupiti, hrabro ukazati na probelm i ponuditi adekvatno rješenje čime ćete pokazati svoj potencijal.

8. Slijedite svoju viziju!

Traženje posla može biti dugotrajno i iscrpno, i nažalost živimo u takvom mentalitetu gdje se često nađemo u “robovanju” onom prijateljskom i poznaničkom, a zapravo u svom poslu nismo sretni niti zadovoljni.

Ako firma u kojoj radite ili posao koji obavljate nisu sukladni s vašom vizijom budućnosti, razmišljajte o izlaznoj strategiji (naravno, ne na vlastitu štetu) koja će voditi do ostvarenja vaše poduzetničke vizije.

9. Iskoristite internet i gomilu izvora i alata!

Danas nam je s internetom toliko znanja nadohvat ruke da naprosto nema razloga ne iskoristiti more besplatnih alata i izvora znanja gdje možemo naučiti ili pak usavršiti vlastite vještine.

Mirjana je naglasila kako treba razmisliti i o onima koji se plaćaju – bilo koji tečaj ili alat koji platite znači uložiti u sebe i vlastite vještine, što će nam se svakako isplatiti! Uložiti u sebe uvijek je mudro!

Mirjana je istaknula podcaste kao odličan način učenja stjecanja znanja, poput Surovih strasti, Netokracije, Malih pobeda i Podcast.hr-a, zatim newslettere poput onih Setha Godina, ali i na brojne aplikacije poput primjerice Duolinga za učenje jezika!

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search