Matea Tomić – put jedne freelancerice

 In Sažetak razgovora

Veljača nam je krenula jako zanimljivo, a prvog utorka ovog mjeseca u goste nam je došla UX/UI dizajnerica Matea Tomić (neke od njenih dizajna možete pogledati na linku)!

Ako niste uhvatili live, možete ga pogledati ovdje:

ili pročitajte naš intervju s Mateom i saznajte kako je tekao njen put do freelancanja, kako je počela njena design karijera i koje savjete ima za sve one koji su na početku karijere!

IT: Kako je krenula tvoja karijera i kako su izgledali tvoji počeci?

Matea nam je ispričala kako je njen interes prema web dizajnu počeo na fakultetu informatike, točnije, negdje u samoj sredini studija kada je počela učiti o razvoju web aplikacija. U to vrijeme izrađivala je web stranice sa HTML-om/CSS-om što je radila paralelno uz fakultet.

Njena prva web stranica bila je za tatinu firmu, a u pronalasku poslova u početku se uvelike oslanjala na freelance stranice i rad po preporuci.

IT: Što te inspiriralo na taj rad?

Meni je to bilo jako zanimljivo, pogotovo što će moj rad ljudi gledati na Internetu – to je top!“, kaže Matea, te se u toj misli počela nazirati vizija onoga čime bi se jednog dana htjela baviti.

IT: Jesi li već za vrijeme studija odlučila biti freelancerica?

Nisam znala točno – kaže Matea, ali budući da je od malena vrijeme provodila na računalu, ta nekakva baza za daljnji rad postala je prirodna, pogotovo za vrijeme studiranja.

IT: Kako je tvoja karijera izgledala u samim počecima nakon završetak fakulteta, dok još nisi ušla u freelance vode?

Matea nam je ispričala kako, kao i mnogi po završetku fakulteta, nije znala ništa o obrtima, porezima i svim stvarima koji dolaze uz freelance posao, već kaže kako je na početku ipak željela raditi u nekoj firmi kako bi pridobila iskustvo, znanje i praktične vještine koje će joj kasnije poslužiti za izgradnju freelance karijere.

Dok se nije zaposlila u prvoj firmi, puno je vremena provodila radeći u front-endu, a po zaposlenju počela je učiti UX/UI. „Mentor mi je bio veliki izvor znanja, i usmjeravao me te mi ukazivao na to koja je literatura najbolja, upoznao me sa alatima i sl.“, kaže Matea.

IT: U kojem si trenutku odlučila napustiti prvu firmu i krenuti dalje? Što te ponukalo na odlazak?

Trebao mi je malo veći izazov“, priznaje Matea, što je za nju značilo prelazak u drugu firmu.

Kroz svoju karijeru radila je za manje firme, ali i veće, poput Infobipa. Ovdje je Matea komentirala kako su joj sva iskustva rada izuzetno važna – dok manje firme imaju jednu vrstu dinamike, one veće „korporacije“ imaju kompletno drugačiju radnu dinamiku, što je svakako bilo iskustveno dosta korisno.

IT: Nakon toga krenula si u freelance vode. Možeš li nam reći kakva ti je organizacija vremena i pristup radu u odnosu sa radom u firmama?

Drugačiji je mindset“, objasnila je Matea. „Radim za sebe, lakše mi je rasporediti si vrijeme, mogu sama odabrati s kime ću raditi i imam osjećaj slobode koja je bila presudan faktor ulaska u freelance“.

Danas Matea poslove pronalazi prvenstveno po preporuci, a po završetku jednog najčešće se otvore vrata novom projektu.

IT: Spomenula si da je tvoj plan bio “bildat” portfolio kako bi mogla freelancat. Koji bi savjet dala drugima koji su na početku freelancinga?

Glavni savjet koji je Matea dala je: budite uporni!

Drugi je da budete vrijedni i savladate barem neki od alata za UX/UI dizajn!

Matea nam je spomenula 3, a to su Figma, Adobe XD i Sketch*.

*Od navedenih, Figma i Adobe XD su besplatni, dok se Sketch plaća!

Sve su to alati za UX/UI u kojima možete crtati korisnička sučelja, vizuale i mockupove, te se u sva 3 mogu raditi i razni prototipi!

Treći važan savjet je da gradite portfolio, naglašava Matea, u kojem vidi ulaganje u budućnost kako bi budući klijenti mogli prepoznati vaš set vještina i vidjeti na kojim ste projektima radili te koja iskustva imate.

P. S. Nemojte gledati odmah u početku na novce, savjetuje Matea!

IT: Koliko je u radi dizajnera važan set vještina i znanje, koliko empatija, a koliko karakter samog dizajnera? Bi li ga crte osobnost poput karaktera ili empatije mogli zakočiti u poslu?

Karakter nema veze s time“, smatra Matea, a što se dizajna tiče smatra da je to vještina na kojoj se  se da raditi i koju se radom i učenjem može izvježbati i usavršiti. Biti empatičan ne može odmoći, no u konačnici to je stvar osobine dizajnera.

IT: Spomenula si da između ostalog mentoriraš studente na platformi Careerfoundry, možeš li nam pričati malo o tome?

Careerfoundry je online platforma koja potencijalnim studentima nudi mogućnost usavršavanja u UX-u, UI-u,  front-endu te generalno IT developmentu.

Na pitanje kako se našla u mentorstvu ispričala nam je da je oduvijek htjela biti mentor, na ovaj ili onaj način – u firmi joj je bio gušt pomagati  svojim kolegama i kolegicama, a  u Careerfoundryu se našla tako da se prijavila na oglas, a ostalo je povijest!

Matea je veoma mlada mentorica, i po tom pitanju istaknula je kako godine i nisu nužan preduvjet u svim granama industrije. Naglasila je da je skill set (set vještina) jako bitan za pokazati budućim klijentima te nam je otkrila kako redovno ažurira svoj portfolio i životopis sa novim projektima!

IT: po kojem kriteriju biraš projekte? Ovise li oni o industriji ili o klijentu?

Uvijek ću odabrati projekt koji mi je zanimljiv i u koji vjerujem da će uspjet, a sve što mi nije zanimljivo i što me neće interesirat ne bih uzimala jer mi je cilj uživati u onome što radim“, ispričala nam je Matea.

Kaže kako njen odabir ne ovisi toliko o industriji jer je, kako kaže, otvorena za sve, no uvelike ovisi o klijentu – „nisam za to gdje mi je posao šutjeti i slušati jer želim aktivno sudjelovati i donositi svoje ideje, predlagat stvari. Volim kada su klijenti otvoreni jer to je po meni pravi posao dizajnera – imat otvorene ruke i sugerirati nove ideje te poboljšavati svoj dizajn“.

IT: Neki freelancer s vremenom se nađu ponovno u radu u firmama i timovima. Bi li se ti vratila u rad u firmi i ako da, pod kojim uvjetima?

Ništa nije zacrtano u kamenu“, nasmijala se Matea! „Ne volim se ograničavati!“

IT: Kako vidiš svoju daljnju budućnost u ovom poslu? Što misliš o rastućim trendovima u industriji?

Potrudit ću se to raditi dok nas roboti ne zamjene!“, rekla nam je kroz smijeh, a po pitanju trendova osvrnula se na to da sve veće i popularne platforme imaju interni tim dizajnera te sve više idu ka automatiziranju i  ubrzanju proces dizajniranja. Budući da još uvijek postoji ljudski faktor u tome, primjećuje, sve je prisutnija specijalizacija raznih aspekata dizajna.

Ako imate pitanja, Matea je srdačno ponudila pomoć, a kontaktirat ju možete na Facebooku, LinkedInu, a možete i poslušati njezina prijašnja gostovanja u IT zajednici!

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search