UNCONFERENCE#18 | iOLAP Academy Preview | POWERED BY ELIXIRR DIGITAL, EX IOLAP | ŽELIŠ PROMIJENITI SVOJU KARIJERU I POSTATI DATA & AI STRUČNJAK?

 In unconference

Autor: Deborah Brakus Kršul

POSTANI DATA & AI STRUČNJAK

iOLAP postaje Elixirr Digital: Novi identitet za jaču sinergiju i inovacije

Sa zadovoljstvom objavljujemo važan korak u putovanju tvrtke iOLAP, koja je promijenila ime u Elixirr Digital. Odkako se iOLAP pridružio Elixirr Grupi 2022. godine, uspješno su spojili svoje duboko tehničko znanje s renomiranim poslovnim konzultantskim uslugama Elixirra, pružajući nevjerojatne rezultate svojim zajedničkim klijentima. Ova promjena imena bolje odražava njihovo jedinstvo i zajedničku viziju.

Tvrtka iOLAP uvijek je bila posvećena unapređenju poslovanja vrhunskim rješenjima. S desetljećima iskustva, nude sveobuhvatne IT usluge koje koriste naprednu tehnologiju i podatkovne kapacitete kako bi unaprijedili poslovanje svojih klijenata na izvanredne načine. Pod novim imenom, Elixirr Digital, nastavit će pružati iste izvanredne usluge s dodatnim naglaskom na inovacije i tehnološki napredak.

iOLAP Akademija je inicijativa globalne konzultantske kompanije Elixirr Digital (ex. iOLAP), koja od 2021. godine održava Akademiju usmjerenu na podatkovni inženjering, te su ove godine dodali dio s umjetnom inteligencijom (AI). 

Ovaj program je namijenjen svima koji imaju osnovno znanje u SQL-u i Pythonu te žele unaprijediti svoje vještine te steći praktično znanje u IT-u.

Voditelji:

Rene Brakus i Deborah Brakus Kršul – IT zajednica Rijeka

Milena Slivka


Milena je svoju karijeru započela još tijekom studentskih dana, a nakon 10 godina iskustva u Telekomu kao razvojna inženjerka software-a, odlučila se na promjenu karijere u smjeru data engineeringa u iOLAP-u gdje je počela kao junior. Danas je Milena Data Engineering Manager te vodi najveći tim u tvrtki od preko 70 ljudi. Njen posao uključuje vođenje tima te razvoj njihovih karijera, poboljšavanje usluga tvrtke i pružanje rješenja za klijente na globalnoj razini. Slobodno vrijeme voli provoditi s obitelji i prijateljima te se okušavati u raznim sportskim aktivnostima.

Milena nam je predstavila tvrtku Elixirr Digital ex.iOLAP i njezine odjele. Objasnila nam je funkcionalnosti i uloge svakog odjela, uključujući podatkovni inženjering, umjetnu inteligenciju, poslovnu analitiku i druge tehničke timove. Također je naglasila kako ovi odjeli surađuju kako bi pružili sveobuhvatne IT usluge i inovativna rješenja za klijente. Slivka opisuje kako tvrtka integrira najnovije tehnologije i alate te pruža praktična rješenja koja pomažu klijentima unaprijediti svoje poslovanje.

Počela sam raditi u Elixirr Digital ex.iOLAP prije šest godina kao Junior data inženjer. Sada sam menadžer odjela. Elixirr Digital ex. iOLAP posluje već 20 godina, s 12 tehnoloških partnera i preko 300 zaposlenika širom svijeta. Nedavno smo otvorili ured u Johannesburgu, Južna Afrika, gdje će se održati nova Akademija ove godine.

Naši ključni tehnološki partneri uključuju AWS, IBM, Microsoft i Snowflake. Partnerstva često zahtijevaju certifikaciju, koju sponzoriramo kroz proračun za učenje i razvoj.

Naši glavni timovi uključuju Data analytics, AI i Machine learning, Web i mobilni razvoj te Managed services. Također, imamo timove za Product design, DevSecOps, QA i Agile management. Većina naših projekata se radi u Agile metodologiji.

Milena

Zašto odabrati iOLAP Akademiju?

1. Praktično iskustvo

iOLAP Akademija nudi jedinstvenu priliku za rad na stvarnim projektima s globalnim klijentima. Ovo praktično iskustvo omogućava polaznicima da steknu neprocjenjivo znanje koje će im pomoći da se istaknu na tržištu rada.

2. Raznovrsnost tehnologija

Tvrtka koristi širok spektar tehnologija i alata, uključujući AWS, IBM, Microsoft, Snowflake, Apache Spark, SQL, Oracle, Power BI i mnoge druge. Polaznici će imati priliku raditi s ovim alatima i tehnologijama, što će im omogućiti da steknu širok spektar tehničkih vještina koje su visoko cijenjene u industriji.

3. Podrška iskusnih mentora

Akademija nudi podršku iskusnih mentora koji su stručnjaci u svojim područjima. Mentori pružaju smjernice i podršku kroz cijeli proces, od predavanja do rada na projektima. Polaznici će imati priliku učiti od najboljih i dobiti vrijedne savjete za svoju karijeru.

4. Globalna mreža

Tvrtka ima urede širom svijeta, uključujući novi ured u Južnoj Africi. Polaznici akademije će imati priliku surađivati s kolegama iz različitih zemalja i kultura, što će dodatno obogatiti njihovo radno iskustvo. Ova globalna mreža pruža mogućnosti za suradnju i razmjenu znanja na globalnoj razini.

Struktura i trajanje programa

iOLAP Akademija traje osam tjedana i sastoji se od predavanja, mentorstva i rada na projektima. Program pokriva ključne teme kao što su Python, SQL, AWS i prompt inženjering, s posebnim naglaskom na aktualne trendove u industriji kao što je umjetna inteligencija. Polaznici će raditi u timovima i imati priliku sudjelovati u stvarnim projektima, što će im omogućiti da steknu praktično iskustvo i razviju svoje vještine.

PANEL

Ines Posavec


Ines – Započela je svoju karijeru u Data Engineeringu tijekom studija, a kroz proteklih par godina imala je priliku raditi na projektima iz različitih industrija. Ovo raznoliko iskustvo omogućilo joj je da postane vješta sa širokim rasponom tehnologija, pa tako i Pythonom i AWSom, što jedva čeka podijeliti s ovom generacijom polaznika. Kada nije uronjena u kodiranje ili analizu podataka, uživa ostati aktivna kroz razne sportove i aktivnosti.

Nikolina Kuhar


Nikolina – Završava preddiplomski studij Fakulteta za matematiku u Rijeci te inspirirana brojevima i podacima završava iOLAP Akademiju nakon koje se i zapošljava u Elixirr Digital (ex.iOLAP). Profesionalno se bavi data engineeringom dok u slobodno vrijeme pjeva i pleše.

Ivan Erjavac



Ivan – Nakon završenog preddiplomskog studija računarstva na Tehničkom fakultetu u Rijeci, Ivan se zapošljava u Elixirr Digital (ex.iOLAP), te paralelno pohađa i diplomski studij računarstva, koji orijentira prema Data Scienceu. Ove godine navršava četvrtu godišnjicu rada u Elixirr Digital (ex.iOLAP), tijekom koje će biti jedan od mentora za AI dio Akademije. U slobodno vrijeme putuje i bavi se glazbom.

Ove godine ste se odlučili za on-site održavanje Akademije. Što vas je potaknulo na tu odluku i koje su prednosti takvog načina rada?

Ove godine smo se odlučili za on-site održavanje iOLAP Akademije. Kada sam ja bila na Akademiji, većina nas je bila prisutna uživo, iako smo mogli birati između remote i on-site opcija. Atmosfera je bila fenomenalna, bolje smo se upoznali i funkcionirali kao tim. Mentori su nam lakše objašnjavali i pokazivali stvari uživo, što je poboljšalo naše učenje. Prednost on-site formata je u tome što se bolje povežeš s budućim kolegama i stvoriš snažnije radne odnose, što je ključno za buduću suradnju.

Nikolina

Trebaju li kandidati imati prethodno iskustvo za sudjelovanje na iOLAP Akademiji ? Koji su osnovni preduvjeti?

Nije potrebno prethodno iskustvo za sudjelovanje na Akademiji. Svaki entuzijast, bilo da je student završenog fakulteta ili netko tko se kasnije odlučio za data inženjering, dobrodošao je.

Za sudjelovanje na iOLAP Akademiji, kandidati trebaju imati osnovno znanje u SQL-u i Python-u. To su jedini preduvjeti koji se očekuju. Cilj je omogućiti svima koji su zainteresirani da steknu potrebne vještine i postanu dio data inženjering svijeta, bez obzira na njihovu prethodnu stručnu spremu ili iskustvo.

Ines

Koje tehničke vještine i znanja očekujete da kandidati imaju prije nego što se prijave?

Postoji nekoliko ključnih tehničkih vještina i znanja koja očekujemo da posjeduju, čak i prije nego što uopće započnu proces prijave.

  1. Osnovno znanje SQL-a i Pythona:
    • SQL: Kandidati bi trebali imati osnovno razumijevanje SQL-a (Structured Query Language) i sposobnost pisanja jednostavnih upita za pristup i manipulaciju podacima u bazama podataka.
    • Python: Osnovno poznavanje Pythona je također važno. Kandidati bi trebali biti sposobni napisati jednostavne skripte i razumjeti osnovne koncepte programiranja.
  2. Razumijevanje Cloud Tehnologija:
    • Što je Cloud?: Kandidati trebaju imati osnovno razumijevanje koncepta cloud računarstva, znati koji cloud servisi postoje (poput AWS, Google Cloud, Azure) i razumjeti osnovne svrhe tih servisa.
  3. Prompting Inženjering:
    • Interakcija s većim modelima: Osnovna interakcija s većim modelima umjetne inteligencije i razumijevanje kako poboljšati njihove performanse je važan aspekt za ulogu prompting inženjera.

Međutim, uvijek volimo naglasiti da su naša očekivanja prilagođena kandidatima koji su tek na početku svoje karijere. Važno nam je da kandidati imaju osnovno znanje i volju za učenjem i usavršavanjem.

Ivan

Možeš li opisati kako će izgledati tipičan dan polaznika na Akademiji ove godine?

Polaznici naše Akademije prolaze kroz intenzivan, ali dobro strukturiran raspored koji traje od 9 do 17 sati. Evo kako izgleda tipičan dan:

Dan započinje jutarnjim sastankom, poznatim kao daily. Tijekom ovog sastanka obrađuje se gradivo koje će se učiti tijekom dana. Polaznici dobivaju osnovne informacije i zadatke koje će rješavati tijekom dana.

Nakon sastanka, polaznici kreću s radom na dodijeljenim zadacima. Ovaj period je posvećen samostalnom radu, a mentori su uvijek dostupni za pomoć i odgovore na pitanja.

Pauza za marendu omogućava polaznicima da se osvježe i odmore prije nastavka rada.

Odmah nakon marende, održava se kratki sync sastanak. Tijekom ovog sastanka, provjerava se napredak polaznika, raspravljaju se eventualni problemi te se, ako je potrebno, pojašnjavaju zadaci ili dodjeljuju dodatni.

Polaznici nastavljaju rad na svojim zadacima, uz stalnu podršku mentora. Ovo je ključno vrijeme za produbljivanje razumijevanja gradiva i primjenu naučenoga.

Na kraju dana, održava se završni sastanak. Ovaj sastanak može biti u obliku kviza ili code review-a, gdje se pregledava kako su polaznici riješili zadatke. Ovo je prilika za povratne informacije i diskusiju o različitim pristupima rješavanju problema.

Nikolina

Kako vidiš ulogu AI inženjeringa u budućnosti tehnologije i zašto je iOLAP Akademija odlučila dodati ovu komponentu svom programu?

Mislim da je AI inženjering već dugo vremena važan, samo što sada zapravo dobiva vidljivost zbog generativne umjetne inteligencije koja je danas vrlo aktualna tema. Smatramo da će AI inženjering rasti kao grana IT-a kroz vrijeme. Zbog toga smo odlučili uključiti ovu komponentu u Akademiju jer vjerujemo da će svakom inženjeru biti važno, ako ništa drugo, bar osnovno poznavanje umjetne inteligencije. Želimo da naši polaznici imaju to znanje i budu spremni za buduće izazove.

Ivan

Kao mentor na  iOLAP Akademiji što smatraš najvažnijim dijelom svoje uloge u oblikovanju karijera budućih data i AI inženjera ?

Ines: Pa evo, ja mogu početi. Iz mog dosadašnjeg iskustva, ono što mi je bilo najvrijednije naučiti, a što bih voljela prenijeti kandidatima, je pristup rješavanju problema. S obzirom na to da kandidati možda do sada nisu imali nekakvo projektno iskustvo, rekla bih da je inicijalni pristup rješavanju problema ključan kako bi se što lakše došlo do rezultata.

Ivan: Da, ja bih se složio i dodao bih možda poticanje znatiželje i istraživanja. Govoreći iz perspektive mentora iz umjetne inteligencije, gdje još uvijek ima jako puno istraživanja, mislim da je poticanje znatiželje važno jer je to i dalje vrlo razvijajuće polje.

Nikolina: Važno je svakom pojedincu pristupiti individualno i pokušati omogućiti da svaka osoba pokaže svoj puni potencijal.

Koliko je iOLAP Akademija utjecala na tvoju karijeru i koje si vještine stekla koje si odmah mogla primijeniti?

Ja sam dobila posao odmah po završetku Akademije, što je bio veliki plus. Na Akademiji smo imali projektni zadatak gdje smo radili u timu. Upravo taj timski rad, pomaganje drugima i traženje pomoći kada ti nešto nije jasno, pokazalo se iznimno važnim. Mislim da je važno naglasiti kako tražiti pomoć nije loša stvar, nego je zapravo vrlo korisno. To mi je puno pomoglo na početku moje karijere, ali i danas.

Nikolina

Na koje će se specifične tehnologije i alate usredotočiti program?

Akademija je podijeljena na četiri dijela:

  1. SQL:
    • Prvi dio je posvećen SQL-u, gdje se polaznici upoznaju s bazama podataka, izvlačenjem podataka na analitički način, rješavanjem problema pomoću SQL-a i obradom podataka.
  2. Python:
    • Drugi dio je fokusiran na Python, s naglaskom na tehnologije i primjenu u kontekstu data inženjeringa i analize podataka. Iako je Python svestran jezik, mi se koncentriramo na njegovu primjenu unutar data analitike i inženjeringa.
  3. AWS:
    • Treći dio pokriva AWS kao glavnog cloud provajdera. Polaznici uče o različitim servisima, kreiranju arhitektura pomoću AWS servisa i programatskoj implementaciji tih arhitektura kroz Python CDK.
  4. AI:
    • Četvrti dio je fokusiran na prompt inženjering. Polaznici će učiti prompting tehnike, rad s prompting knjižnicama i interakciju s API-ovima, sve u kontekstu clouda.

Naravno, sve ove dijelove povezujemo u jedan završni zadatak koji inkorporira sve naučene aspekte. Cilj je da polaznici rješavaju zadatke hands-on i primjenjuju sve što su naučili na konkretan način.

Ivan


Savjeti i trikovi za osvajanje intervjua na  iOLAP Akademiji

Matea Mužić – HR ODJEL

Magdalena Matas – HR ODJEL

Selekcijski Proces za Akademiju

Za početak ćemo ukratko proći kako izgleda selekcijski proces za Akademiju. Kao što su kolege prethodno spomenuli, imamo selekcijski proces zbog ograničenog broja mjesta na našoj Akademiji. Proces započinje vašom prijavom putem slanja CV-a i motivacijskog pisma. Mi potom pregledavamo vaša pisma i CV-e te vas zovemo na informativni razgovor.

Informativni razgovor traje oko 30 minuta i održava se s HR predstavnikom, bilo sa mnom ili Magdalenom. Na ovom razgovoru pružit ćemo vam sve potrebne informacije vezane uz Akademiju. Također ćemo provesti kratak assessment engleskog jezika, jer nam je bitan za daljnji rad na Akademiji. Sljedeći korak je tehnički intervju, fokusiran na vaše tehničko znanje.

Savjeti za Pisanje CV-a

  1. Korištenje Action Verbs: Preporučljivo je koristiti glagole radnje kao što su “prezentirati”, “programirati”, “dizajnirati”. Nemojte samo navesti gdje ste radili, već opišite koje ste zadatke obavljali.
  2. Izbjegavajte Zamjenice: Nema potrebe koristiti zamjenice poput “ja” ili “I”. Dovoljno je istaknuti što ste radili, što čini CV profesionalnijim.
  3. Prilagodite CV Poziciji: Prilagodite vaš CV poziciji na koju se prijavljujete. Istaknite relevantne vještine i iskustva.
  4. Formatiranje: Koristite bullet points za jasnoću, a CV držite u PDF formatu.
  5. Kvantificiranje Uspjeha: Pokušajte učiniti svoje uspjehe mjerljivima. Na primjer, ako ste vodili tim, navedite veličinu tima.
  6. Motivacijsko Pismo: Motivacijsko pismo je prilika da izrazite svoju motivaciju. Dovoljno je 250 do 500 riječi.
  7. Online Portfolio: Link na GitHub ili drugi online portfolio može biti vrlo koristan.

Priprema za Intervju

  1. Prvi Sastanak s HR-om: Prvi sastanak traje oko 30 minuta i tu ćemo razgovarat o vašoj motivaciji, iskustvu i raditi kratak test engleskog jezika. Pripremite se za pitanja poput “reci nam nešto o sebi”. Dajte kratak pregled vašeg iskustva i obrazovanja.
  2. Tehnički Intervju: Tehnički intervju traje oko 40 minuta i uključuje assessment vaših tehničkih vještina, problem solving vještina i logičkog razmišljanja. Fokusirat ćemo se na Python i SQL. Važno je dijeliti svoj thought proces.
  3. Pitanja za Intervju: Pripremite pitanja za intervjuere. To pokazuje vaš interes za poslodavca i poziciju.
  4. Analiza Nakon Intervjua: Nakon intervjua, analizirajte što je prošlo dobro i što biste mogli poboljšati. Zatražite dodatne povratne informacije od intervjuera.

Kvalitete Koje Tražimo

Na kraju, želimo istaknuti kvalitete koje tražimo kod naših budućih polaznika Akademije, ali i kod svih zaposlenika:

  • Znatiželja: Za nove tehnologije i načine rada.
  • Tehnički Instinkt: Sposobnost razumijevanja i primjene novih tehnologija.
  • Proaktivnost: Preuzimanje inicijative u projektima.
  • Timski Duh: Sposobnost suradnje i pomaganja drugima.
  • Prilagodljivost: Sposobnost brzog učenja novih stvari i prilagodbe novim okruženjima.
  • Engleski Jezik: Zbog suradnje s kolegama iz Južne Afrike, Meksika, UK-a i US-a, te klijentima iz Amerike i Europe, Engleski jezik je vrlo bitan.



🔗 IT ZAJEDNICA RIJEKA:
https://linktr.ee/itzajednicarijeka

Proizvodnja IT zajednica Rijeka 2024.



Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search