“#9 UNCONFERENCE ” | IT ZAJEDNICA RIJEKA – POWERED BY 🦌 46ELKS

 In Articles

Autor: Deborah Brakus Kršul

SPONZOR 46ELKS https://justsend.46elks.com – pošaljite SMS bez integracije

📌 TEMA: “KAKO ISPRAVNO PRISTUPITI PROJEKTU IZRADE WEB STRANICE”

📣 PREDAVAČI:

ŽELJKA BABIĆ

👱🏻‍♀️ ŽELJKA BABIĆ koja nam dolazi iz tvrtke Leapbit se u ovoj temi fokusirala na pisanje sadržaja.

Mama, poduzetnica, spisateljica za djecu i blogerica koja je nakon iskustva življenja u Zagrebu ali i Njemačkoj odlučila odabrati Rijeku za svoj novi dom. Vodi blog koji je kako kaže osobna potraga za dobrim digitalnim roditeljstvom i dnevnik lijepih analognih iskustava.

ROBERTO LEVAK

🧔🏻 ROBERTO LEVAK – diplomirani psiholog koji u agenciji Kontra radi na poziciji advertising managera. Kad ne primjenjuje psihologiju na oglašavanje, voli čitati knjige i pohađati online edukacije o tome.

DAVID PERANIĆ

👨🏻 DAVID PERANIĆ je kroz ovu temu obradio strategiju.

David radi u digitalnoj marketinškoj agenciji Kontra kao strateg za performance marketing, savjetuje o upravljanju digitalnim marketingom, upravlja Google oglašavanjem, optimizacijom za tražilice i Facebook oglašavanjem. Certificirani je stručnjak za Google Ads i Google Analytics, s više od 5 godina iskustva.

🎤 VODITELJ:

RENE BRAKUS partner u 46ELKS (https://46elks.com) stvara preduvjete za dijeljenje znanja i jačanja povezanosti unutar IT zajednice u Rijeci.

🏢 DOMAĆIN:

RiHub je multifunkcionalni prostor u strogom centru Rijeke, koji je od ožujka 2021. u najvećoj mjeri posvećen podršci i razvoju poduzetništva. U sklopu RiHub-a djeluje Startup inkubator Rijeka i prostrani open-space coworking prostor, a korisnicima su na raspolaganju i drugi prostorni kapaciteti poput konferencijske dvorane i prostorija za sastanke.
Temeljna funkcija RiHub-a je djelovati kao mjesto razmjene, umrežavanja i suradnje pojedinaca, grupa i subjekata, čime se pozicionira kao ključni dio poduzetničke infrastrukture Grad Rijeka. Posebni naglasak u pružanju podrške kroz kapacitete RiHub-a stavljen je na poduzetnike početnike, kao i osobe koje žele započeti poduzetnički pothvat.

SPONZOR46elks Croatia

Tvrtka 46elks developerima nudi API za SMS i voice s kojim je te usluge jednostavno ugraditi i aplikacije. Sponzor financira snimanje eventa profesionalnom A/V opremom i zaslužan je za to što ćete i ovaj UnConference moći pratiti i u njemu udaljeno sudjelovati uživo preko YoutubeaFacebooka i Linkedina.

GALERIJA FOTOGRAFIJA JE NA DNU ČLANKA !

Ako ste propustili live, izlaganja možete pogledati na linku:

TREBA LI VAM INTERNET STRANICA ?

U današnje doba, pogotovo zadnje dvije godine koje su nam svima promijenile živote većina tvrtki u cilju opstanka se prilagodila situaciji i posezala za izradom internet stranica i trgovina.

Tada nije bilo vremena za pitanje: Treba li nam internet stranica je? Jer je bila potrebna gotovo svakome.

Ipak izrada internet stranica nije tako jednostavna kao što izgleda i prije same odluke o njenoj izradi potrebno je dobro se pripremiti i odgovoriti na neka važna pitanja kao što su:

 • Svrha weba
 • Ciljana publika
 • Imate li spreman sadržaj i tko će ga unositi
 • Održavate li društvene mreže
 • Financiranje
 • Imate li svoj brend, logo i grafičku pripremu
 • Tko će Vam održavati tu stranicu
 • Imate li ideju kako će izgledati
 • Potrebno je imati spremne fotografije

David Peranić: Vrlo je važna odluka unutar tvrtke da je izrada internet stranica potrebna i koje ciljeve bi ona trebala ispuniti!

Ono što je važno za poduzetnike i obrtnike je da kvalitetnim prisustvom na internetu mogu značajno povećati svoju prodaju i kompletan poslovni uspjeh.

Željka Babić: Sviđanje nije marketinško pitanje! Pitanje je koji su ciljevi i sredstva s kojima ćemo to postići.

Želite li pokrenuti posao koji će dugoročno biti uspješan i konkurentan, onda su web stranice i njihova izrada prioriteti. Živimo u digitalnom svijetu i svatko tko smatra da može poslovati bez prisutnosti na internetu, neće još dugo preživjeti na tržištu.

Internet je mjesto koje raste nevjerojatnom brzinom. U siječnju 2019. postojalo je 1.518.207.412 web stranica. Izrada web stranica je posao kojim se bave deseci milijuna ljudi, a svake 2 minute nastane novih 380 web stranica.

Nove generacije potrošača koje su odrasle u ovom digitalnom svijetu i koji na sasvim drugačiji biraju na koji će način potrošiti svoj novac. Oni žele informaciju koja je točna i brza, a to pronalaze samo online. Ako vas tamo nema, za njih vi i ne postojite.

Kada se radi o poslovnim web stranicama nekog poduzeća ili obrta takve stranice imaju  dvostruku svrhu:

 • prezentacije
 • prodajnog alata.

PUT DO PROFESIONALNE INTERNET STRANICE

Prvi korak svakako bi bio pronaći onog tko će Vam izraditi internet stranicu. Morate shvatiti da je izrada web stranica puno više od onoga što vidite na prvu.

Prije desetak godina u izradi stranica je sudjelovao samo web programer. On je bio All in one.

Međutim, uvođenjem novih alata i povećanim brojem web stranica a i konkurencije stvari su se zakomplicirale. Tko sve danas treba sudjelovati u izradi web stranice kako bi ona bila kvalitetna i dobro posjećena? Ako nas pitate mnogi; od web dizajnera, psihologa, marketinških stručnjaka i developera.

Web dizajneri danas moraju ponuditi grafičko rješenje kao i dizajn korisničkog sučelja UX. Složiti sve ono što vidite, kako bi korisnici imali dobro korisničko iskustvo kada dođu na stranicu.

Termin web dizajn se obično koristi da opiše proces dizajniranja koji se odnosi na prednji – front end dio (izgled stranice). Početak izrade web stranice kreće od obične olovke. Od web dizajnera se očekuje da zadovolji potrebne kriterije izgleda i funkcionalnosti web stranice.

Profesionalno izrađena internet stranica treba sadržavati informacije koje su potrebne klijentima kako bi vas mogli nazvati, posjetiti u vašem uredu ili naručiti željeni proizvod i uslugu.

Prvenstveno je da se mora uklopiti u vizualni identitet vaše tvrtke. Trebala bi i pridonijeti razvoju vašeg poslovanja tako da vam podigne kredibilitet i imidž tvrtke. Kako bi to bilo moguće potrebno je uključiti nekoliko faktora prilikom izrade web stranice, a to su:

 • moderan web dizajn
 • dobra struktura web stranice
 • responzivan web dizajn
 • pozitivno korisničko iskustvo
 • kvalitetan tekstualni i vizualni sadržaj
 • SEO optimizacija
 • sadržaj koji rješava problem posjetitelju.

Kada angažirate profesionalne web dizajnere da vam od nule počnu stvarati web stranice, uštedjeli ste si puno muke. Ako i postoje neke pogreške, popravljanje će biti jeftinije i lakše.

30% klijenata uopće ne želi poslovati s tvrtkom koja nema vlastitu web stranicu.

Prema posljednjim istraživanjima više od 60% potrošača isključivo koriste internet stranice tvrtke kako bi je kontaktirali. To je stvarno velik dio tržišnog kolača. Potrošači u prosjeku uzimaju u obzir tri tvrtke, odnosno njihove web stranice, prije nego što donesu odluku o kupnji, a njih trećina automatski odbacuje tvrtke koje nemaju svoje internet stranice.

Također vrlo važna stavka je održavanje web stranica. To je proces koji omogućava pravilnu strukturu i funkcionalnost web stranice. Sastoji se od ažuriranja i izmjene tekstualnog sadržaja, fotografija te tehničkog održavanja kako bi stranica omogućila posjetiteljima da brzo pronađu informacije koje traže te kako bi posjetitelji postali krajnji korisnici usluga koje nudite. Održavanje web stranice uključuje sve radnje koje su potrebne da bi web stranica u svakom trenutku bila ažurirana, dostupna, brza i zaštićena. Možete imati vrhunski dizajniranu stranicu, ali posjetitelji na njoj nisu zbog dizajna nego onoga što vi nudite.

Programeri i developeri imaju glavnu ulogu na tehničkom djelu ovog posla. Njihov je zadatak da podignu internet stranice, povežu ih na odgovarajuću bazu podataka, omoguće automatizaciju objavljivanja sadržaja, kreiraju Content Management Server-e, Web server, ostvare komunikaciju na Internetu, kreiraju Web aplikacije različitih namjena i dr.

Vladaju širokim spektrom alata i programskih jezika: Visual Studio.NET, C#, ADO.NET, ASP.NET 2.0, SQL, Java, PHP, WPF…

Searh Engine Optimization

Također vrlo bitan faktor je SEO.

Ako se odlučite na WordPress, on već ima u startu dobro podešen SEO.

Optimizacija stranice se dijeli u tri grupe:

 • On site optimizacija
 • Of site optimizacija
 • tehnička optimizacija web stranice

Važni On Site elementi optimizacije web stranice:

 • naslov stranice
 • naslov pod stranica i blog objava
 • URL struktura linkova
 • opisi stranice i blog članaka
 • broj riječi u tekstu
 • fotografije
 • alt tagovi u fotografijama i opisi fotografija
 • naziv,format i veličina datoteke fotografije
 • Struktura sadržaja (glavni naslov, podnaslovi, manji odlomci teksta)
 • vrijeme sadržavanja na stranici
 • broj pregledavanja stanica po korisniku

Izrada Novog weba ili redizajn starog ?

Uvijek je teška odluka odreći se internet stranice za koju ste dali možda i vise desetaka kuna, ali ponekad je to možda i najbolja odluka koju možete donijeti.

Loše izrađene stranice imaju bugove. Poremete se razni pluginovi na stranicama, pojave se problemi s kompatibilnošću, a sve se to onda pretvori u jedan veliki problem održavanja vaše web stranice.

Posljedice lošeg dizajna mogu biti puno gore nego dodatni trošak za novi web. Loš dizajn znači gubitak potencijalnih klijenata, a to Vas može puno više koštati.

Evo nekoliko statističkih činjenica koje idu tome u prilog:

 • većina klijenata očekuje da se stranica učita za 2 ili manje sekundi (većina kupaca neće se vratiti na stranicu koja je spora)
 • njih 44% podijelit će to loše iskustvo sa svojim prijateljima
 • 75% potrošača svoje mišljenje o kredibilitetu tvrtke stvara na temelju web stranica te tvrtke

HIPPO efekt

Roberto nam ističe da najčešće u tvrtkama imamo problem da na odluku najčešće utječe HIPPO efekt (Highest Paid Person Opinion). Svi se jednostavno povuku jer se ne žele zamjerati ili suprotstavljati nadređenom.

LEAPBIT

Leapbit je softverska tvrtka koja razvija ambicioznu turnkey iGaming platformu Flex.

Leapbit je nastao 2018. odvajanjem core tehnološkog tima iz Superbeta, a danas razvijaju vlastite proizvode, platformu za igaming Flex. Trenutno ih je dvadesetak, većina zaposlenika su developeri, a posvećenost razvoju ljudskih potencijala i zadovoljstvu ljudi je dio kulture tvrtke.

Tvrtka Leapbit odlučila našaliti s predrasudama o developerima u svojoj kampanji Developerske tragedije. Međutim, leapbitovci kroz istraživanje Što developeri žele su odlučili istražiti što doista developere muči, kakvi su i što vole, a što ne.

Flex platforma za betting i gaming industriju njihov je core proizvod i najvažniji projekt u koji su, kaže, ugradili znanje i iskustvo koje su, kaže direktor, kao tim stjecali i gradili kroz godine, stoga vjeruju da ga mogu plasirati bilo gdje u svijetu.

Surađuju sa Superbetom i kompanijama koje su dio njihove grupacije – Superology i Axilis. Njihov je klijent i Admiral, dio Novomatic grupe, a ponosni su, kako ističu, na ArenaBet projekt – prvu novu sportsku kladionicu na hrvatskom tržištu nakon više od 15 godina.

KONTRA

Kontra je krenula u Splitu, tada pod imenom “Akcija” kao tvrtka za oglašavanje na društvenim mrežama.

Uz preseljenje u Zagreb još 2015. godine i promjenu imena u Kontra 2017. godine s vremenom su dodavali i sve druge usluge vezane uz digitalni marketing pa danas pružaju niz usluga, od razvoja i dizajna web stranica i produkcije vizualnih sadržaja do optimizacije za tražilice, a u zadnje dvije godine rade i kompletne kreativne kampanje.

Na samom početku, njihovo poslovanje odvijalo se kroz dvije firme – Akciju, agenciju za društvene mreže te FenixApps, startup koji je razvijao Facebook aplikacije i igrice. Nakon što je Facebook odlučio ugasiti tu vrstu aplikacija, Ilija Brajković i Petar Bogdan shvatili su da moraju promijeniti svoj pristup, angažirati stručnjake iz različitih područja.

Kontra broji oko 16 zaposlenika, a planiraju rasti i dalje, što pokazuje i činjenica da su se nedavno preselili u novi, veći ured. O njihovom rastu govori i podatak da se mogu pohvaliti s referencama kao što su Kärcher, Xiaomi, Jameson, Goodyear i mnogi drugi.

Kontra agencija odlučila je “ponuditi svoje najvažnije ljude” kao zalog te jedinstvenosti u digitalnom svijetu. Pripremili su 111 NFT-ova koje nude na OpenSea platformi. Redom ćete tako, između ostalog, tamo naći zlatnog, srebrnog i brončanog Iliju Brajkovića, osnivača agencije, kao i su-osnivača Petra Bogdana u obliku NFT sličice.

Imaju niz NFT-ova u ponudi, a koji se razlikuju po rangu vrijednosti i boji. Kada kupite brončanu varijantu Ilije ili Petra dobivate jedan online konzalting na temu marketinga i poslovanja. Srebrni NFT vam uz konzalting omogućuje i kavu i druženje, a zlatna varijanta i ručak u trajanju od dva sata. Platinum pak je spoj zlatnih i srebrnih pogodnosti uz garantirano druženje na Marketing Meetupu.

Hvala Vam što ste odvojili svoje vrijeme za nas i ukoliko ste zainteresirani za suradnju ili nam se samo želite pridružiti javite nam se:

🔗IT ZAJEDNICA RIJEKA:

📲 +385996768133

⌨ rene@46elks.com

⌨ info@itzajednicarijeka.com

🔗 https://linktr.ee/itzajednicarijeka

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search