“#8 unConference ” | IT zajednica Rijeka – Powered by 46elks 🦌

 In Articles

Autor: Deborah Brakus Kršul

📌 PREDAVAČI:

🧔🏻Darko Jovišić s temom Nevidljivi roboti koji rade u tišini noći!

Tko je Darko Jovišić?

CEO i su-osnivač startupa Robotiq.ai koji je fokusiran na izradu platforme za digitalne radnike.

Robotiq.ai pomaže organizacijama u automatizaciji repetitivnih i zamornih administrativnih poslova. Darko ima preko 15 godina iskustva u različitim funkcijama, od tehničkih do menadžerskih, te je radio u tvrtkama kao što je Microsoft. Također je bio partner i voditelj CRM tima u InfoCumulusu koji je akviziran 2015. godine.

👩🏻 Aleksandra Ignatoski s temom SaaS: Sanjamo apsolutnu administrativnu Slobodu

Tko je Aleksandra Ignatoski?

Aleksandra Ignatoski je voditeljica razvoja proizvoda u Aestus računovodstvu i članica uprave tvrtke. Brine o tome da su razvoj Parra softvera i pružanje kvalitetne usluge usklađeni. Aktivna je kao alumni Ekonomskog fakulteta u Rijeci, ljubiteljica IT-ja i bihevioralnih znanosti.

VODITELJ:

RENE BRAKUS partner u 46ELKS (https://46elks.com) stvara preduvjete za dijeljenje znanja i jačanja povezanosti unutar IT zajednice u Rijeci.

DOMAĆIN: Aestus Group

Aestus Grupa se bavi računovodstvom, konzaltingom i izradom rješenja koja čine poslovanje bržim i točnijim. Od osnutka 2015. godine stekli su više od 400 zadovoljnih klijenata, a njihov tim danas broji 36 osoba. Ističu se i po svojoj organizacijskoj kulturi. Integritet, transparentnost, inovativnost i snaga argumenata njihove su ključne vrijednosti. Grade smislene odnose i neosporive rezultate kao pojedinci, kao tim i kao partneri svojim klijentima. https://aestus.hr/

SPONZOR: 46elks Croatia

Tvrtka 46elks developerima nudi API za SMS i voice s kojim je te usluge jednostavno ugraditi i aplikacije. Sponzor financira snimanje eventa profesionalnom A/V opremom i zaslužan je za to što ćete i ovaj UnConference moći pratiti i u njemu udaljeno sudjelovati uživo preko Youtubea, Facebooka i Linkedina.

GALERIJA FOTOGRAFIJA JE NA DNU ČLANKA !

Ako ste propustili live, izlaganja možete pogledati na linku:

AESTUS GRUPA

Ovoga puta domaćin nam je bila još jedna uspješna riječka tvrtka Aestus grupa na čelu s predsjednikom uprave Ivan Roje. Mladi, sposobni i simpatični tim mladih ljudi je svakako dobro mjesto ako razmišljate o promjeni karijere ili vam je jednostavno dosadilo baviti se hrpom papirologije umjesto razvojem svoje tvrtke.

Aestus je na neki način donio revoluciju u moderno računovodstvo. Kod njih su informacije dostupne u digitalnom obliku u najkraćem mogućem roku. Posluju putem četiri organizacijske jedinice, odnosno divizije: Aestus Računovodstvo, Aestus Digital, Aestus Konzalting i Aestus Development.

Ivan Roje je osnovao i vodio niz uspješnih poduzeća i projekata iz raznih područja, među kojima se ističu vođenje investicijskih projekata, osmišljavanje i vođenje prvog sveučilišnog on-line programa cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj te pokretanje konzultantske tvrtke. Nakon završavanja magisterija elektrotehnike (Tehnički fakultet u Rijeci, područje: Automatizacija procesa) polaže i MBA u međunarodnom poslovanju (MIB Trieste School of Management) te se zahvaljujući stečenim znanjima iz tehnologije i poslovanja 2017. godine zapošljava u Microsoftu.

JOŠ JEDNA USPJEŠNA DOMAĆA PRIČA

Robotiq.ai je brzo rastuća startup-tvrtka koja se bavi temom digitalnih radnika i softverskih robota. Njihov proizvod Softverska platforma za automatizaciju poslovnih procesa – korištenjem softverskih robota (RPA – robotic process automation, odnosno robotska automatizacija procesa). Ono čime se bave je softverska robotika, programiranje aplikacije koja na računalu imitira čovjeka i može odraditi gotovo sve kao i fizička osoba i koristi se za automatizaciju ponavljajućih zadataka u kompanijama.

Darko Jovišić, Marko Gudelj i Ivan Belas su tim stručnjaka koji od 2018.godine stoji iza Robotiq.ai. i već su ostvarili više uspješnih domaćih i stranih suradnji.

Darko nam objašnjava kako je to aplikacija koja imitira čovjeka na računalu. Dakle, mogu obaviti sve korake kao i čovjek – klikati po aplikacijama, kopirati podatke, čitati tablice u Excelu i e-poštu.

Uglavnom je tu riječ o administrativnim procesima u odjelima kao što su back-office, računovodstvo, kontroling, pozivni centar ili HR i time zaposlenicima omogućavamo bavljenje kompleksnijim i kreativnijim poslovima umjesto istim dosadnim operacijama svaki dan. Možemo reći da ljude tretiramo kao robote.

Ova vrlo mlada industrija prve začetke bilježi 2010. godine, a prema procjeni analitičke kuće Gartner to je trenutno najbrže rastući segment IT-a.

Koliko se teško boriti s konkurencijom ?

Najveći Robotiqov konkurent, rumunjski startup UiPath, nedavno je izlistan na Njujorškoj burzi s tržišnom valuacijom od 38 milijardi američkih dolara.

Robotiq je ipak puno brži u implementaciji zato što posjeduju pametni snimač pomoću kojeg robot dobije korake, odnosno radnje koje mora izvršiti. Ideja je da robot vidi ekran onako kako ga vidi čovjek. Dakle, ako nešto promijeni svoju poziciju na ekranu, robot će isto kao i čovjek kliknuti na taj dio, bez obzira na to što se više ne nalazi na istom mjestu. Ostali se koriste tehnikom da robotu daju određene koordinate na ekranu i on klikne uvijek na isto mjesto. Osim toga, njihovo rješenje je web-aplikacija, a kod ostalih se radi o desktop-klijentima.

Odnedavno imaju i konkurenciju jednog grčkog startupa kojeg je preuzeo Microsoft.

 Nevidljivi roboti koji rade u tišini noći

Ključna prednost naših robota je u njihovoj jednostavnoj i brzoj implementaciji te integraciji u postojeće sustave, kao i činjenici da su lako upravljivi. Implementacija Robotiq.ai zahtjeva minimalno sudjelovanje IT odjela kompanije u kojoj se rješenje integrira, što značajno smanjuje vrijeme i trošak potreban za implementaciju rješenja. U nekim procesima roboti zamjenjuju, čak i do 90 posto, potrebe za korištenjem osoba za takve repetitivne zadatke te su sposobni raditi 24 sata dnevno, sedam dana tjedno. Iako su Robotiq.ai robotska rješenja do 70 posto jednostavnija i brža za implementaciju u postojeće sustave u odnosu na konkurentska rješenja, cilj nam je dodatno povećanje njihove brzine i robusnosti samih robota, kako bismo ih učinili još učinkovitijima, zaključuje Darko Jovišić.

PROCES RADA
ROBOTA
PROCES RADA ROBOTA

Izazovi na poduzetničkom putu i zavidne investicije

Nakon što su pred pandemiju krajem 2019. izbacili prvu verziju proizvoda ona ih je malo usporila. Svejedno su uspjeli od tada prikupiti značajne i ozbiljne klijente iako a početku svog puta nisu imali baš velika saznanja o financijskom segmentu poslovanja.

Najgore je skupiti prvih par klijenata jer netko vam mora dati priliku. Znači, kad radite proizvod imate nešto što još nije zrelo i netko vam mora dat tu prvu šansu da negdje to ispilotirate.

Na jednom natjecanju na kojem su pobijedili primijetio ih je J&T Ventures iz Češke pa su od njega dobili 900 tisuća eura. To je bilo kad su na tržištu postojali godinu dana i imali desetak klijenata. Taj novac su usmjerili u dodatni razvoj proizvoda pa u prodaju, marketing i pokušaj skaliranja na višu razinu. Prošle godine dobili su i 200 tisuća eura u sklopu programa Eurostars. Taj inovativni program direktno se evoluira u Bruxellesu. To su bespovratna sredstva.

Tim povodom investicijski menadžer iz J&T Ventures fonda David Polach naglasio je da se robotska automatizacija procesa tiče svake tvrtke u svakoj industriji, te da Robotiq.ai nudi rješenje koje je jednostavno implementirati i lako pokrenuti, te da vjeruju da će Robotiq.ai postati i relevantan globalni igrač u ciljanim sektorima.

SANJAMO APSOLUTNU ADMINISTRATIVNU SLOBODU

Aleksandra Ignatoski je voditeljica razvoja proizvoda u Aestus računovodstvu. Vodi development tim, brine o tome da web aplikacija zadovoljava potrebe korisnika, te usklađuje proizvod i visoku kvalitetu usluge računovodstva. Aleksandra Ignatoski se pridružila Aestus timu 2018. godine kao poslovna savjetnica za zaštitu osobnih podataka. Prethodno je stjecala međunarodno iskustvo studiranjem na Karlovom sveučilištu u Pragu i istražujući tržište pametnih gradova u start-up-u u Finskoj. Dane kao studentica na Ekonomskom fakultetu u Rijeci provodila je kao radijska voditeljica studentskog programa. Na Sveučilištu u Rijeci pokrenula je prvo sveučilišno case study natjecanje – Realizator. Po stečenoj diplomi na temu “Big data u telekomunikacijskoj industriji” nastavlja baviti se podacima u Aestusu. Aleksandra je članica Alumni odbora Ekonomskog fakulteta u Rijeci. Rekreativno se bavi akrobacijama u zraku.

Aleksandra ističe kako je knjigovodstvo najstarija profesija i prvi zapisi stari su čak 5000 godina što je zbilja nevjerojatno. Knjigovodstvo se razvilo simultano s razvojem pisma, radi obračuna poreza. Pet tisuća godina kasnije, malo se toga promijenilo. Svim tvrtkama je zajednička obaveza vođenja poslovnih knjiga, kao i to da ih često vodi vanjska agencija umjesto njih. Sve se poslovne isprave obrađuju, a često i dvaput – jednom radi poreza, a jednom kako bi poduzetnici imali uvid u svoje poslovanje. Oni koji su to probali u praksi dobro znaju da digitalizacija nije i ne može biti samo softversko rješenje.

Digitalizacija poslovanja postaje nezaobilazna u tvrtkama svih veličina i to je zahtjevan proces koji uključuje visoke troškove licenci i implementacije te promjenu internih procesa. Za razliku od velikih organizacija koje imaju dovoljno resursa za projekte digitalne transformacije, malim i srednjim poduzećima takva je promjena teže dostupna ili neisplativa.

Aestus za klijente rade knjigovodstvene i računovodstvene usluge kao i svaki drugi knjigovodstveni servis, »papirologiju« pokušavaju svesti na minimum. Poslovanje im je velikim dijelom digitalizirano, ali ipak ne u potpunosti.

Njihov računovodstveni servis traži prostor za uštedu i efikasnije upravljanje troškovima poduzeća klijenata, korištenjem državnih potpora i bespovratnih sredstava EU. Pored usluga koje pružaju kao računovodstvo poduzetnicima diljem Hrvatske, uz njih štedite vrijeme i korištenjem usluge administrativnog kurira koji prikuplja dokumentaciju u poslovnom prostoru klijenta neovisno o tome u kojem gradu se nalazite.

Digitalizacija poslovanja sada je dostupna svima

Dio dokumentacije i dalje se mora prenositi u fizičkom obliku, a cilj im je potpuna digitalizacija i razvoj vlastite platforme Parra.

Izvješća o tvrtkama iz svog programa mogu izvući u bilo kojem trenutku, da bi klijentu dali neki poslovni savjet, a moguće je unijeti i dodatne kriterije ili parametre, poput očekivanja oko budućeg kretanja tržišta, te kako bi to moglo utjecati na pojedinu djelatnost. 

Parra je besplatna aplikacija za praćenje poslovanja namijenjena za klijente Aestus računovodstva.

Funkcionalnosti

Kako koristiti Parru

GALERIJA FOTOGRAFIJA


Hvala Vam što ste odvojili svoje vrijeme za nas i ukoliko ste zainteresirani za suradnju ili nam se samo želite pridružiti javite nam se na linkove:

🔗IT ZAJEDNICA RIJEKA:

📲 +385996768133

⌨ rene@46elks.com

⌨ info@itzajednicarijeka.com

https://linktr.ee/itzajednicarijeka

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search