#13 unConference | IT zajednica Rijeka – powered by iOLAP

 In Articles

Što je to iOLAP Academy?

Zamislite da u Rijeci postoji besplatna ljetna akademija za učenje i prakticiranje IT tehnologija koje se ne podučavaju na fakultetima, a koja tech entuzijaste toliko dobro i brzo osposobljava da oni mogu odmah dobiti posao u jednoj od najvećih riječkih IT firmi!

Takva akademija postoji, zove se iOLAP Academy i svima iz Rijeke (i drugih mjesta Hrvatske) otvara vrata za početak ili unaprjeđenje karijere u IT-u. Fokus ovogodišnje akademije jest data inženjering.

Prijavite se do 24.7.2022. na iOLAP akademiju

🎤 Govornici

👩 MIRNA PIČULJAN

Mirna je u iOLAP-u već 7 godina, trenutno u ulozi direktorice deliveryja. Njena tehnička pozadina je upravo u modernom data inženjeringu, koji je i glavna tema iOLAP Akademije posljednje 2 godine. Prethodnih godina radila je i kao DevSecOps inženjer te u rolama Project Managera kao i voditelja iOLAP-ovog najvećeg odjela, Odjela za podatke i analitiku.

👩 BARBARA PONGRAČIĆ

Barbara je u iOLAP-u 4 godine i trenutno vodi Data & Analytics team. Na početku je radila na nekoliko projekata u ulozi Data Scientista, a onda je preuzela ulogu data engineera i DevOpsa te voditelja tih projektnih timova. Prošle je godine sudjelovala kao AWS mentor u iOLAP Academy.

👩 MAJA TRSTENJAK

Maja radi kao Data Engineer na consumer robotics projektu, a nedavno je preuzela Technical Team Lead i Squad Lead uloge. Na Akademiji sudjeluje kao AWS mentor te vodi polaznike kroz finalni projekt.

🧑🏻 NIKO ČEHIĆ

Nakon završetka preddiplomskog studija politehnike, Niko na Master’s-u odlučuje promijeniti karijeru i odlazi studirati jazz bubnjeve i management u London, gdje je završio foundation year. Potom shvaća da ga više privlači karijera u IT-u. Primljen je na iOLAP Academy i po završetku se odmah zapošljava u iOLAP-u. U tvrtki je 9 mjeseci i radi kao data engineer.

🎤 VODITELJ: RENE BRAKUS, 46ELKS.COM

Rene je partner u švedskoj tvrtki 46elks koja developerima pruža API za SMS i voice. Osnovao je IT zajednicu Rijeka i bavi stvaranjem preduvjeta za dijeljenje znanja i jačanje povezanosti unutar IT zajednice.

Snimku možete pogledati na linku:

Više o IOLAPU ispričale su nam Mirna Pičuljan, direktorica deliveryja i Barbara Pongračić, voditeljica Data & Analytics tima i mentorica na akademiji 2021.

Mirna nam je ispričala o klijentima iOLAP-a i načinu rada koji provode unutar svoje organizacije

iOLAP i klijenti

iOLAP kao konzultantska američka firma postoji već preko 20 godina. Europsko sjedište nalazi se upravo u Rijeci, a otvorena je pred 11 godina. U njoj, osim ljudi iz Rijeke, remote rade i kolege iz Zagreba ali i ostalih dijelova Hrvatske i Europe.

Sveukupno imaju više od 300 zaposlenih, a baza klijenata je globalna, s time da prevladavaju američki klijenti, iako sve više šire poslovanje na europsko tržište.

Mirna je napomenula kako su pred koji mjesec akvizirani od britanske konzultantske firme Elixirr i upravo ta pozicija im omogućava širenje poslovanja prema Europi kao još jedne role usmjerene biznisu, a ne striktno IT-ju.

Baza klijenata im seže od industrijske branše, preko komunikacija i financija, sve do maloprodaje, distribucije i zdravlja. Neki od njihovih klijenata su Shneider Electric, iRobot, Erste banka, HOK osiguranje, Bed, Bath & Beyond, Burger King i drugi.

Struktura odjela

Mirna nam je predstavila glavna 4 odjela (Service lines):

 • Data & Analytics (najveći odjel)
 • AI & Machine Learning
 • App Design & Development
 • Managed Services

Ove godine su oformili i Functional Lines, odnosno dodatne odjele koji podržavaju kolege u glavnim odjelima:

 • Creative
 • DevSecOps
 • Quality Assurance
 • Agile Management Office

Kultura dijeljenja znanja

Mirna je naglasila kako je kultura dijeljenja znanja ono što im pomaže rasti, skalirati i održavati ugodnu radnu atmosferu.

Zato imaju internu platformu (knowledge based Q&A platform) s kojom rješavaju probleme:

 • pretraživanje baze znanja (kumulativno iskustvo skupljeno kroz godine)
 • postavljanje pitanja na koja zaposlenici ni njihovi kolege ne znaju odgovor

Alati koje koriste za funkcioniranje ovakve platforme su:

 • host preko Stack Overflow
 • interni Learning Management System – self hosted Canvas instance
 • shared code – AWS CodeCommit

Organiziraju i neformalna druženja ‘Lunch & Learn’ gdje kolege mogu podijeliti znanja stečena na nekom projektu ili zanimljivi specifičan problem kojeg su riješili sa svojim kolegama.

Primjer projekta koji pokazuje način rada iOLAP-a

Kao dobar primjer projekta koji pokazuje način rada iOLAPA, Mirna nam je navela suradnju s iRobotom.

iRobot je firma koja se u svojim počecima bavila proizvodnjom robota za vojne potrebe i svemirska istraživanja, ali i u zadnje vrijeme su se više počeli baviti proizvodnjom robotskih usisavača i perača podova.

Projekt na kojem surađuju traje već 6 godina surađuju, a trenutno na njemu radi preko 40 ljudi.

Ovaj projekt je zaista cross functional, kako Mirna ističe, jer se proteže kroz gotovo sve njihove odjele.

Dakle, imaju Agile (Scrum) kao metodologiju provođenja projekta, Data & Analytics kao temelj firme i samog projekta te sferu App Dev i QA, DevSecOps i Machine Learning kako bi se robot znao snaći u prostoru i čak preporučiti korisniku sljedeće akcije ili korake.

Zanimljivost u vezi IoT Analytics

Mirna je ispričala jednu zanimljivost u vezi IoT servisa.

Roboti šalju ogromne količine podataka u Cloud i moraju konstantno biti u mogućnosti komunicirati s Cloudom. Ono što je zanimljivo jest da iRobot većinu svojih rješenja ima u AWS-u. Kada su radili IoT servise, veliki broj njih bio je kreiran prema specifikaciji ili u suradnji s iRobot.

iRobot nekada i danas

Kad je iOLAP počeo suradnju s iRobotom, imali su oko 100.000 robota u produkciji, a danas ih je 14 milijuna! 

No bez obzira na manji broj robota, njihova tadašnja platforma jednostavno nije mogla skalirati i procesirati toliki broj podataka. Promijenjena je arhitektura i implementirana nova i to i danas dobro funkcionira.

Dnevno se procesira oko 10 TB podataka dnevno, a podaci unutar 8 sekundi stižu od robota u Cloud, procesiraju se, transformiraju i prikazuju krajnjem korisniku.

Nakon Mirne, Barbara nam je predstavila iOLAP akademiju.

iOLAP akademija

Odlučili su pokrenuti akademiju zbog sljedećih izazova:

 • procjene da će na globalnim razinama Data Engineering (kao usluge ili skillset) narasti duplo u sljedećih 5 godina
 • zbog stanja na tržištu IT-ja
 • cloud tehnologije se i dalje ne uče na fakultetima
 • nije toliko poznato da se Phyton može koristiti u sklopu Data Engineeringa

Cilj akademije je u vrlo kratkom roku kroz strukturiran način i uz podršku mentora doskoče nekima od problema s kojima se IT svijet suočava

Za koga je iOLAP D&A akademija?

Akademija traje 7 tjedana, a kroz njega se mogu naučiti osnove o cloud rješenjima i procesiranju baza podataka, prateći Agile i implementirajući DevSecOps principe.

U iOLAPu najviše rade s tehnologijama kao što su Phyton, SQL i AWS, a to su tehnologije koje su, prema istraživanju, i najtraženije.

Stoga se na akademiji uče tehnologije:

 • SQL
 • Python
 • Git, AWS CodeCommit
 • AWS

Kandidatima se pristupa individualno i jako će blisko raditi s mentorima, no bit će i dio gdje će se raditi u timovima. Možete dobiti priliku raditi kao moderni Data Engineer!

Pitanja publike

Iz publike je stiglo pitanje je li akademija plaćena.

Mirna je odgovorila da nije ni plaćena, niti ju treba platiti ali otvara vrata potencijalnom zaposlenju u iOLAP-u nakon akademije.

Koja je količina predznanja potrebna za upis u akademiju?

Barbara je odgovorila da znanje nije toliko bitno, koliko je bitna visoka motiviranost. Od polaznika se traži da neke stvari mogu zaključiti logično. Na akademiji se zapravo kreće od nule, od osnova Pythona pa do nekih kompleksnijih stvari. U SQL se ne očekuje nikakvo napredno znanje, isto se kreće od osnova – objašnjava se sve redom, kaže Barbara.

Panel Rasprava – Maja Trstenjak i Niko Čehić

Niko Čehić nam se na početku panela predstavio.

Niko je završio brodotehniku u Rijeci, studirao u Londonu management i odustao od te karijere te izabrao IT sektor u kojem se želi dalje razvijati. Dao je otkaz na tadašnjem poslu kako bi došao na Akademiju.

Nakon Nike, predstavila nam se i Maja Trstenjak 

Maja je Team Lead, Squad Lead i Data Engineer u iOLAP-u. Više od godinu dana radi kao Data Engineer, a bavi se podacima koje roboti šalju u cloud – prikupljanjem tih podataka, transformacijama i pripremi podataka za analitičare.

Koja su predznanja potrebna za upis na iOLAP akademiju?

Predznanja koja su potrebna za upis akademiji osnovno znanje SQL i Python te B2 razina engleskog zato što su predavanja na engleskom. Poznavanje clouda je poželjno ali nije presudno, a najvažnija je motivacija

Akademija je intenzivna, 7 tjedana se radi punom parom. U tom periodu, polaznici će naučiti prikupiti podatke s izvora (baze) i obraditi u cloudu. Nakon Akademije, polaznici će biti spremni za Junior Data Engineering posao.

Kurikulum Akademije

Akademija je kombinacija teorijskih predavanja, samostalnih i timskih zadataka te finalnog projekta na kraju:

 • prvih 3 i pol tjedna obrađuje se teorija i samostalni zadaci vezanu za teoriju koja se tada obrađuje (Pyhton, SQL i AWS), 
 • slijedi 2 i pol tjedna samostalnih i timskih zadataka i priprema se finalni projekt. 

Pristupnici su podijeljeni u timove i svaki tim ima mentora koji ih vodi kroz finalni projekt. Između teorijskih predavanja i zadataka održavaju se i 2 gostujuća predavanja („Infrastructure as a Service“ konceptu i „Co Development Key Framework“) i predavanje o Agile-u gdje se polaznici upoznaju s Agile konceptima.

Koje vještine osim tehničkih vještina se razvijaju na Akademiji?

Niko je podijelio svoje iskustvo, kako se osim tehničkih vještina, razvijaju i soft skills (kako prezentirati svoj rad, ponašati se na sastancima, pronaći svoje mjestu u velikom timu).

Niko je bio pozitivno iznenađen s organizacijom Akademije, dobrim mentorstvom, i time da nije bilo praznog hoda.

Kako je organiziran remote work za polaznike?

Maja je objasnila kako su organizirali remote prisustvovanje. Pripremili su opremu za sve polaznike –  laptope, headset i mouse za praćenje Akademije. Sastanci i predavanja su bili online, pa su svi prisutni imali iste uvjete.

Iskustvo polaznika o najzanimljiviji trenucima na Akademiji

Niko je podijelio kako se svaki dan učilo nešto novo, ali zadnji projekt je bio najzanimljiviji. Bili su podijeljeni u timove (4 podjednako jake grupe), postojala je povezanost između polaznika i pomagali su si međusobno između grupa.

Niko se na kraju i zaposlio u iOLAP-u. Radi na projektu za firmu koja proizvodi sunčane naočale, primjenjuje što je naučio na akademiji, od komunikacijskih vještina, čitanje dokumentacije do Agile metode.

Kakvu pomoć od mentora mogu dobiti polaznici?

Maja je podijelila da polaznici dobiju teorijsko znanje i konzultacije 1 na 1. Mentori ih usmjeravaju na dokumentaciju, pomažu oko smišljanja arhitekture i vode kroz finalni projekt.

Kako izgleda 7 tjedana Akademije?

Niko je opisao kako izgleda 7 tjedana Akademije.

Prvi dan su se upoznali, a prvi tjedan su imali predavanje i sami su rješavali zadatke. Konzultirali su se s kolegama polaznicima, ali i onima koji već rade u uredu. Upoznavali su se s alatima i programskim jezicima. 

Svaki tjedan je bio teži i teži i priprema za zadnji tjedan i glavni projekt. 

Cilj finalnog zadatka bio je primijeniti stečeno znanje u praksi. Klijent je bio muzej, izvlačili su se podaci odjela i prezentirani su klijentu u prezentaciji. Bilo je važno paziti na trošak (fast processed, efficient and cost friendly).

Maja je pozvala sve da apliciraju na Akademiju.

Pitanja publike:

Koliko sati dnevno je potrebno izdvojiti za akademiju?

7 tjedana, 8 radnih sati dnevno (idealno od  9 do 17).

Iz publike je stiglo pitanje koja je razlika između akademije i samostalnog učenja?

Niko je naveo kako na akademiji imaš više resursa (pristup alatima) i vodstvo mentora koje nemaš doma.

Koliko kandidata primate na akademiju i može li se odraditi stručna praksa?

Maja je odgovorila da na Akademiju primaju 12 – 15 osoba, a za praksu ovisi o fakultetima i njihovim fleksibilnostima.

Akademija je namijenjena za osobe koje žele promijeniti struku i imati dodir s IT industrijom te naučiti o Data Engineeringu.

😓 HARD DISK VAM JE PRESTAO RADIT, ŠTO SADA ?

HDD vam je prestao raditi i ostali ste bez dragocjenih podataka?

Ekipa iz Data Sectora zna da oni nisu zauvijek izgubljeni !

Zatražite besplatnu dijagnostiku !!

Ispunite zahtjev za besplatnu dijagnostiku i ostvarite 10% popusta na uslugu spašavanja podataka.

Zahvaljujemo se sponzoru.

Hvala Vam što ste odvojili svoje vrijeme za nas i ukoliko ste zainteresirani za suradnju ili nam se samo želite pridružiti javite nam se:

🔗IT ZAJEDNICA RIJEKA:

📲 +385996768133

⌨ rene@46elks.com

⌨ info@itzajednicarijeka.com

🔗 https://linktr.ee/itzajednicarijeka

Proizvodnja IT zajednica Rijeka 2022.

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search