Drugi sastanak IT zajednice Rijeka | IT zajednica Rijeka

 In Sažetak razgovora

Autor: Deborah Brakus Kršul

RENE BRAKUS partner u 46ELKS (https://46elks.com) stvara preduvjete za dijeljenje znanja i jačanja povezanosti unutar IT zajednice u Rijeci.

Na ovom drugom sastanku IT zajednice Rijeka koji smo održali online diskutirali smo o ostvarenim ciljevima, budućnosti zajednice i budućim projektima.

Razgovor možete pogledati na linku:

KOJE SMO CILJEVE OSTVARILI DO SADA

Naš prvi sastanak održali smo 26.6.2021. u prostorijama CTK Rijeka i puno smo toga napravili od tada i od samog početka IT zajednice Rijeka odnosno drugog mjeseca 2019. godine.

Od 2019. godine iza sebe brojimo 10 radionica, 48 tech talkova, 6 predavanja i 5 UnConferenca.

Radionice su bile aktualne do pojave pandemije jer zahtijevaju više angažmana i traju duže te nam trenutni uvjeti ne dopuštaju njihovo održavanje zbog čega smo osmislili tech talkove kako bi i dalje bili prisutni

Od samog zadnjeg sastanka 26.6.2021. smo održali:

  • 9 tech talk
  • 5 UnConference

Rene Brakus je sudjelovao na poziv Toni Trivković na raspravi “Kako (iz)graditi lokalnu IT zajednicu?” Ova splitska udruga ostvarila je suradnju sa sličnim tehnološkim zajednicama koje se prema iskustvima STC-a razvijaju u drugim gradovima.

“Još nemamo udrugu, ali trudimo se povezati zajednicu. Cilj nam je stvoriti platformu da se ljudi povežu. Ako imamo međusobno povjerenje, stvara se suradnja, to vodi projektima i ulaganjima. Želimo organizirati konferencije i druge događaje, promovirati naše članove i aktivnosti da IT Zajednica Rijeka bude nositelj razvoja u Rijeci. Pokušavamo pokrenuti firme da budu dio toga, a da Rijeka bude privlačna i IT firmama iz drugih gradova”, rekao je Rene Brakus ističući kako je u izgradnji IT zajednice svima cilj stvoriti preduvjete da se IT profesionalci imaju gdje družiti i biti kreativni.

Članak o tome je izašao i u Jutarnji list gdje smo dobili i medijski prostor.

  • Sastanci s predstavnicima Županije, Grada i Sveučilišta

MALO O BROJKAMA I STATISTIKAMA?

Od 1.1.2021. do 13.12.2021. na Facebooku smo imali 90,594 pogleda. Do sada u grupi imamo skoro 1200 članova.

U tom razdoblju je smo napravili objavu 476 puta imali 1,095 Vaših komentara i 5,420 reakcija na objave.

Na našoj internet stranici najčitanija objava je bila našeg gostujućeg pisca Dea Marin na temu: A ŠTO KAD POŽELITE “UNFOLLOWATI” SVOJU KARIJERU? hvala ti Dea!!

KOLIKO JEDNA ZAJEDNICA IMA TROŠKOVA U GODINU DANA

Naši troškovi u godinu dana su iznosili cca 36.000 HRK

  • da bi održali jedan UnConference potrebno nam je oko 1.400kn
  • Restream.io iznosi 100 USD po mjesecu
  • Canva je 13 USD mjesečno
  • Članak s naših događanja nam iznosi od 300 do 500 kuna po članku ovisno da li se radi o Hrvatskom ili Engleskom
  • Hosting i domena iznosi 220 USD

U troškove nismo uračunali:

  • Opremu za livestream
  • Radne sate – ičije 🙂
  • Troškove sastanaka i dogovora
  • Odlazak u Split i boravak
  • Troškovi na Meetup.com

Dakle za ovo minimalno funkcioniranje jedne ovakve zajednice potrebno je cca 10.000Eura

ŠTO JE SA PRIHODIMA ?

Pošto se nismo formalizirali još uvijek ih zapravo nemamo i tu se još tražimo. Rene bi volio da IT zajednica Rijeka ostane neovisna i da se proračun sastoji od internih sredstava. Do sada jednostavno nismo imali razloga za osnivanje udruge i pokušavamo shvatiti što je najbolja opcija za nas. Sve do sada je financirano od strane tvrtke 46elks koja zapravo u Hrvatskoj ima manje od promila prometa i nema zapravo financijski nema ništa od toga.

HVALA SVIMA KOJI SU UZ NAS

Do sada su nas ugostile i pružile nam svoj prostor tvrtke: Ventex, Brightdock, StepRI te Porin.

Svi su nam bili predivni domaćini i hvala svima na susretljivosti.

KAKO SE UKLJUČITI U RAD ZAJEDNICE I KOJI SU PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Za početak nam je potrebno pokriti troškove za funkcioniranje, ali svatko se može uključiti u rad zajednice s prijedlogom projekta koji želi raditi sam ili s članovima zajednice. Javite nam se i predložite projekt i netko će se sigurno javiti za suradnju. Također nam možete pomoći da se uključite u organizaciju UnConferenca odabravši temu ili nalaženjem prostora.

Za sada nam velik broj inicijativa dolazi od naših članova u smisli organizacije raznih hackatona i događanja ali imaju problem s financiranjem istoga. Naša je želja da tvrtke u zajednici to prepoznaju i svi skupa se dogovore i financiraju takve događaje. Sve je to jedan duži proces i mi smo toga svjesni jer je potrebno vremena dok se uspostavi komunikacija i suradnja između svih.

Za primjer nam je najbolje uzeti Split Tech City koji već godinama uspješno funkcionira i kojima je cilj stvarati, zadržavati i vraćati talente te uključiti sve tvrtke, institucije i individualce u izgradnju lokalnog tehnološkog sektora.

Svaka tvrtka, udruga ili pojedinac plaća određenu godišnju članarinu za koju dobiva određene usluge i sudjelovanje u zajednici.

Hvala Vam što ste odvojili svoje vrijeme za nas i ukoliko ste zainteresirani za suradnju ili nam se samo želite pridružiti javite nam se na linkove:

🔗IT ZAJEDNICA RIJEKA:

📲 +385996768133

rene@46elks.com

Facebook grupa

Facebook stranica

LinkedIn

Meetup

46 ELKS

Instagram

Twitter

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search